Hrvatska za proizvodnju biodizela mora višestruko povećati uzgoj uljane repice

Hrvatska još ne proizvodi biodizel, prirodno gorivo iz uljane repice što je jedan od uvjeta za ulazak u Europsku uniju, a želi li ispuniti taj uvjet, morat će sadašnje površine od 15 tisuća hektara pod tom poljoprivrednom kulturom povećati do 2007. za tri puta istaknuli su danas stručnjaci Agronomskog fakulteta iz Zagreba u Grubišnom Polju na Danu polja uljane repice.

Prof. Tajana Krička sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta kazala je da će se 2007. morati prema mjerilima EU koristiti 3,5 posto goriva proizvedenog od biljnih ulja. Zbog toga bi Hrvatska do te godine trebala proširiti proizvodnju uljane repice na 50 tisuća hektara za biodizel te još 20 do 30 tisuća hektara za prehrambenu proizvodnju.

Ne proizvedemo li biodizel, čulo se, morat ćemo ga uvoziti.

Hrvatska Vlada pokrenula je i projekt kako bi počela proizvodnja biodizela u našoj zemlji, a uskoro bi se u Saboru trebao pred izglasavanjem naći zakon o tome - rečeno je na Danu polja uljane repice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozoreno je da loše prihrane Hrvatska sada ima prosječnu proizvodnju od 2,5 tone po hektaru dok je u EU to 4 do 5 tona.

Na pokusnim poljima na grubišnopoljskom području uljana se repica, prema ocjeni stručnjaka, pokazala dosta otpornom prema suši te je u dobrom stanju.

Pojedini su poljoprivrednici tog kraja prvi put prošle jeseni posijali repicu jer se ovih dana očekuje početak rada nove uljare Tvornice ulja ABN iz Zagreba koja će otkupljivati urod.

(Hina) skap mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara