Hrvatska zabranjuje držanje opasnih pasa

MINISTARSTVO poljoprivrede priprema Pravilnik o opasnim psima, po kojemu se psi koji uđu u tu skupinu, neće smjeti prodavati ni kupovati. Zabranit će se darivanje, izlaganje, promocija, sudjelovanje na natjecanjima i izložbama te oglašavanje opasnih pasa, javlja Večernji.

U kategoriji "opasan pas" bit će naveden pas koji je napao čovjeka i nanio mu tjelesne ozljede ili ga usmrtio te napao drugog psa i nanio mu teške ozljede. Osim njih, u tu skupinu uvrstit će se i psi koji su uzgajani, odnosno dresirani za borbe pasa ili su zatečeni u organiziranoj borbi s drugim psima. U istoj skupini bit će i pit bull terijeri i njihovi križanci.

Je li pas opasan, utvrđivat će veterinarski inspektor za sve, osim za pit bul terijere, koji se takvima smatraju bez obzira na to jesu li koga napali ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici će pse koji dobiju etiketu opasnih moći zadržati, osim ako nisu usmrtili čovjeka, jer ih se u tom slučaju eutanazira, ali će ih morati čipirati bez obzira na starost te ih kastrirati u roku od 14 dana od dana proglašenja opasnim.

Opasni psi moraju se držati u zatvorenom prostoru iza zaključanih vrata, a u šetnju mogu samo na povodcu i s brnjicom.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara