Hrvatska zabrinuta sukobima u Egiptu: Prestanite s nasiljem i ustrojite prijelaznu vladu

Foto: AFP

HRVATSKA je preko Ministarstva vanjskih poslova izrazila svoju zabrinutost zbog daljnjeg pogoršavanja situacije u Egiptu, gdje već 11 dan traju prosvjedi koji su eskalirali u krvave sukobe zbog toga što predsjednik Hosni Mubarak ne želi otići s vlasti, kao što to traži narod.

"Pozivamo na prestanak nasilja koje donosi nove žrtve te na poštivanje slobode izražavanja i mirnog okupljanja kao i neometanog rada predstavnika medija", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova te se dodaje da Hrvatska očekuje da se u što bržem roku situacija stabilizira uz poštivanje temeljnih prava svih građana Egipta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražimo uspostavu prijelazne vlade

"Republika Hrvatska ističe potrebu žurnog i mirnog započinjanja procesa demokratskih promjena u Egiptu. Stoga pozivamo na sveobuhvatni dijalog o uspostavi prijelazne vlade i pripremi slobodnih izbora", stoji u priopćenju Ministarstva te se dodaje da hrvatska smatra da je to najbolji način za izražavanje volje građana.

U Egiptu je trenutno pat situacija u kojoj oporbeni prosvjednici traže odlazak predsjednika Mubaraka, dok je on najavio da će se povući tek kada se u rujnu održe novi izbori na kojima se neće kandidirati. Jučer je izjavio da neće otići odmah, zato što bi tada u Egiptu nastao kaos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara