Hrvatske i bošnjačke braniteljske udruge iz BiH idu u prosvjede, ako Purda završi u Srbiji

Foto: Cropix

KOORDINACIJSKI odbor braniteljskih udruga, organizacija i saveza iz Federacije BiH danas je najavio kako će izaći na masovne prosvjede, ako pravosuđe BiH odluči izručiti vukovarskog branitelja Tihomira Purdu.

Nakon skupa u Sarajevu, predsjednik Udruge umirovljenih i razvojačenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Ivan Jurčević je kazao da kroz patnje kroz koje prolazi Purda su već nepravedno prošli brojni drugi koje je optužilo srpsko pravosuđe i zbog toga BiH ministar pravosuđa Bariša Čolak ne smije dopustiti izručenje vukovarskog branitelja. "U slučaju da Purda bude izručen može doći do ogromnih prosvjeda, posebno na teritoriju Federacije BiH", kazao je Jurčević te dodao da su sve hrvatske i bošnjačke udruge okupljene u Koordinaciji potpuno ujedinjene oko tih stavova.

Sulejman Tihić posjetio Purdu u zatvoru

Predsjednik BiH stranke SDA Sulejman Tihić danas je bio u posjetu vukovarskom branitelju Tihomiru Purdi koji se nalazi u zeničkom zatvoru nakon što je na graničnom prijelazu Orašje uhićen na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Došao sam kao Sulejman Tihić, kao građanin, kao supatnik Tihomira Purde s kojim sam zajedno bio u logoru u Sremskoj Mitrovici, gdje smo preživjeli sve torture koju su bile, kada je udarac palicom bio privilegija u odnosu na druge metode", kazao je Tihić i dodao da je imao ljudsku obvezu posjetiti Purdu i reći mu da izdrži. Tihić je sa vukovarskim braniteljem razgovarao 20-ak minuta.

Potrebni sporazumi između Hrvatska, Srbije i BiH

Tihić smatra kako slučajevi slični ovom vukovarskog branitelja pokazuju da postoji potreba da institucije Srbije, Hrvatske i BiH potpišu sporazume kako se oni ne bi ponavljali.

"Saslušanja kojima smo bili podvrgavani između dva obroka i batina bila su najteža i sve izjave koje su dane u takvom stanju treba podvrgnuti kontroli", kazao je Tihić te dodao kako u Purdinom slučaju očekuje da će srpske institucije donijeti zakonitu i pravednu odluku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara