Hrvatske tvrtke za Irak na popisu čekanja

NIZ HRVATSKIH tvrtki koje su Sjedinjenim Državama izrazile interes da sudjeluju u obnovi Iraka, nalaze se na popisu čekanja budući da sigurnosni uvjeti još nisu zreli za početak stvarne obnove, doznaje se u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Nekoliko hrvatskih tvrtki koje su već ranije imale poslove u Iraku su ili izravno ili preko hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova poslale svoje ponude američkom State Departmentu, ministarstvu trgovine i Pentagonu koji vode obnovu Iraka.

Službeni odgovor američkih ministarstava na hrvatske ponude još nije stigao i sve je još u fazi čekanja, a u Iraku se još ništa konkretno ne događa jer sigurnosno stanje nije zrelo za stvarnu obnovu, doznaje se u ekonomskom odjelu hrvatskog veleposlanstva.

INGRA, građevinska tvrtka iz Zagreba i hrvatska naftna tvrtka INA iz Zagreba izravnim su kontaktima izrazile svoj interes za obnavljanjem građevinskih i poslova istraživanja i eksploatacije nafte u Iraku. Građevinske tvrtke Pomgrad iz Splita i Hidroelektra iz Zagreba, tvrtka za investicijsku izgradnju Astra iz Zagreba, komunikacijski sustavi RIZ iz Zagreba, Dalekovod iz Zagreba te Đuro Đaković iz Slavonskog Broda, proslijedili su svoje ponude preko hrvatskog MVP-a i dalje preko veleposlanstva u Washingtonu.

Američka strana treba procijeniti osposobljenost hrvatskih tvrtki za obavljanje poslova u Iraku, koje se uzdaju u činjenicu da su u toj zemlji već ranije uspješno radile. Očekuje se da će kod odlučivanja o sudjelovanju tvrtki iz pojedinih zemalja u obnovi Iraka igrati ulogu i politika i da će Amerikanci gledati da poslovima u Iraku nagrade zemlje koje su podržale njihovu vojnu interevenciju u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatske bi tvrtke, ukoliko bi dobile poslove u Iraku, sudjelovale kao podizvođači velikih američkih kompanija Halliburton i Bechtel koje su već dobile glavni dio poslova u obnovi zemlje koje će za sada financirati američka vlada.

Američka agencija za međunarodni razvitak (USAID) za prvo vrijeme predvidjela je utrošiti 600 milijuna dolara za obnovu iračke infrastrukture, elektrana, obnovu cesta, obnovu škola i osposobljavanje iračke naftne industrije.

Hrvatske tvrtke su zajedno s ponudama za nove poslove američkim ministarstvima također predočile i popis svojih potraživanja od Iraka za prijašnje obavljene poslove koja se procjenjuju na između 140 i 250 milijuna dolara. Hrvatske kompanije žele u eventualnim novim poslovima riješiti i problem starih neplaćenih poslova.

Glavninu obnove Iraka, koja bi mogla stajati desetine milijardi dolara, bit će plaćena prihodom od iračke nafte koju tek treba početi izvoziti.

(Hina) sl maš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara