Hrvatske vode o stanju vodoopskrbe u Hrvatskoj

PO IZVJEŠĆU Hrvatskih voda izdašnost izvora i razina voda u podzemlju i akumulacijama opadaju, bilježe se dosad najniže razine voda, situacija se svakim danom pogoršava i ako se sušno razdoblje nastavi vrlo je teško prognozirati što će se dogoditi s opskrbom vode u pojedinim sustavima. 

Probleme u vodoopskrbi uglavnom imaju manji sustavi dok veći sustavi rade uobičajeno ili tek s manjim poteškoćama.

Hrvatske vode u izvješću navode kako je problem u tome što su komunalna poduzeća dovela svoje sustave do maksimalne iskoristivosti (gdje god je to moguće crpke se spuštaju u dublje dijelove bunara ili akumulacija), a kako dosad crpilišta nisu radila u tako ekstremno lošim uvjetima teško je predvidjeti kako će se ponašati podzemlje i koliko dugo će se moći crpiti u takvim uvjetima.

Ako se nastavi sušno razdoblje teško je prognozirati što će se dogoditi, ali je vjerojatno da će se uvesti redukcije vode i na područjima koja ih dosad nisu imala, navode Hrvatske vode.

Apeliraju na potrošače da vodu koriste racionalno i maksimalno štedljivo, da komunalnim poduzećima prijavljuju sve kvarove na mreži kako bi se hitno otklonili.

Prema izvješću poduzeća "Vodoopskrba i odvodnja" u Zagrebu za sada redukcije nisu potrebne. Hrvatske vode navode kako je apel Zagrepčanima urodio plodom jer je potrošnja vode znatno smanjena.

Voditelj Sektora korištenja i gospodarenja vodama Hrvatskih voda Ivan Kolovrat izjavio je Hini da bi još boljom racionalizacijom potrošnja vode u Zagrebu mogla biti još manja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se dnevno pumpa oko 340.000 kubika vode, a moguće je ispumpati više od 380.000 kubika, tako da još uvijek ima rezervi, rekao je Kolovrat i prognozirao da do 1. rujna ne bi trebalo doći do redukcija.

Rekao je da je sada najteža situacija s opskrbom na tri otoka - Pagu, Lastovu i Visu gdje su redukcije u pojedinim mjestima noću.

Problema s opskrbom vode i redukcija ima i u Gorskom kotaru, visokoj zoni Opatije, u Ličkoj županiji (Perušić, Lički Osik, Široka Kula, Mušaluk), na području Daruvara, Pakraca i Lipika, te u Požegi.

To su sve problemi u rubnim područjima, visokim zonama, manjim sustavima, dok problema s opskrbom vode nema u velikim sustavima, primjerice u Splitu, Zadru, Rijeci, u cijeloj Istri, Dubrovniku i većim kontinentalnim gradovima, rekao je Kolovrat.

Hrvatske vode u izvješću navode i probleme što još uvijek oko 25 posto hrvatskih građana, oko milijun, nije priključeno na javne vodoopskrbne sustave, pa se vodom opskrbljuju vlastitim bunarima i izvorima koji su sada presušili.

Vodom se sada opskrbljuju iz cisterni, što je neracionalno i vrlo skupo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara