Hrvatske vode: Split i okolica najviše napredovali u Projektu "Jadran"

U projektu zaštite Jadrana od onečišćenja otpadnim vodama od Rijeke do Dubrovnika, u 177 gradova i općina na obali i otocima, završetkom projekta Eko Kaštelanski zaljev najdalje je otišao grad Split i njegova okolica, izjavio je direktor vodnogospodarskog područja Split Hrvatskih voda Anđelko Drnas na današnjoj konferenciji za novinare. L

Direktor Drnas objasnio je da će gradnja cjelokupnog sustava Projekta "Jadran", vrijednosti 280 milijuna eura, trajati sljedećih 10 godina, da se polovica financira iz zajma Svjetske banke, a ostalo sredstvima Hrvatskih voda, novcem iz proračuna RH i lokalne samouprave.

Zajam će se vraćati kroz cijenu vode, koja se po zakonu, kazao je Drnas, može maksimalno povećati četiri kune po prostorom metru, a Drnas pretpostavlja da će u prosjeku poskupjeti do dvije kune. Kazao je kako se boji da će nas ova izborna godina usporiti u ostvarenju Projekta "Jadran", jer će većina načelnika i gradonačelnika smatrati nepopularnim pred izbore najaviti poskupljenje vode.

Projekt se, objasnio je Drnas, radi po fazama jer je prva tranša kredita Svjetske banke od 40 milijuna eura već odobrena i treba ju trošiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj fazi Projekta riješit će se problem onečišćenja za 47 gradova i općina, i to na riječkom, zadarskom i dijelu područja od Makarske do Stona. U drugoj fazi Projekta uključit će se otoci, kojima će se istodobno graditi i vodoopskrbni sustavi.

Hrvatske vode pripremile su i prijedlog međudržavnih sporazuma o zaštiti voda za izvore i rijeke, koje dijelom prolaze kroz BiH. Drnas je rekao kako je takav ugovor već potpisan za gradnju kanalizacijskoga sustava Neuma, a od patnera iz BiH očekuje se da veliku pozornost posvete održavanju pet hidroelektrana na rijeci Neretvi.

(Hina) xmerc yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara