Hrvatske vojne policajke spremne za Afganistan

ČETIRI Hrvatice koje su u sastavu voda vojne policije otputovale u mirovnu misiju u Afganistan zadnjih su par dana izazvale zanimanje svjetskih medija.

Reuters je tako objavio intervju s Renatom Matković, pripadnicom voda vojne policije koji će otići u mirovnu misiju u Afganistan. Renata kaže kako su naši vojni policajci spremni na sve, od svakodnevnih dužnosti do biološkog i kemijskog rata.

"Ako dođe do upotrebe nuklearnog oružja, onda nećemo biti nimalo sigurniji kod kuće u Zagrebu" - dodala je Renata.

Reuters navodi kako je 66. bojna hrvatske vojne policije jedina naša jedinica koja je potpuno obučena i opremljena po NATO-vim standardima, te kako su se punih šest mjeseci pripremali za mirovnu misiju u Afganistanu.

Poseban naglasak u Reutersovom članku stavljen je na četiri pripadnice hrvatskog voda: Jadranku, Renatu, Gordanu i Branku, koje su već godinama profesionalne vojnikinje.

Njihove svakodnevne dužnosti u Afganistanu uključivat će sigurnosne provjere osoba i vozila u Kabulu, ali i pretraživanje žena, koje ne smiju provoditi njihove muške kolege.

"Pripremila sam se za činjenicu da me lokalni muškarci neće htjeti ni pogledati, jer ću biti u uniformi i bez burke." - kaže Renata.

Naporne pripreme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri pripadnice 66. bojne VP prebacile su se u Vojnu policiju iz vojske prije dvije godine, te kažu kako so prve reakcije njihovih muških kolega bile slična onima iz američkog filma "G.I. Jane", u kojem Demi Moore pokušava izdržati napornu obuku američkih specijalaca, ali i probiti barijeru muških predrasuda o ženama u vojsci.

"Na početku obuke, kada smo išle na trčanje i zaostale za muškima, ostale bismo same. Sada, kad netko od dečkiju primjeti da kasnimo za njima, odmah jedan od njih dotrči do nas i hrabri nas, vuče nas naprijed." - kaže Renata.

Priprema za misiju u Afganistanu bila je vrlo naporna, a između ostalog uključivala je napredni tečaj engleskog, osnovni tečaj arapskog, planinarenje, gađanje u metu, borilačke vještine, kompjuterske vještine, plivanje i upravljanje borbenim vozilima.

Renata je za Reuters izjavila kako će se osjećati sigurno u Kabulu jer će "biti naoružana i okružena svojim kolegama", ali jedna od pripadnica voda vojne policije, Jadranka, ipak je izdvojila jednu veliku opasnost.

"Ne očekujem problema s lokalnom populacijom, ali rekli su nam da je Afganistan pun minskih polja, te da je većina njih neoznačena" - rekla je Jadranka (32).

Sve četiri žene bile su pripadnice Hrvatske vojske u Domovinskom ratu 1991-1995, a Reuters navodi kako malo koji mirovnjak iza sebe ima takvo iskustvo kao hrvatski vojnici.

"Ako dođe do oružanog sukoba u Afganistanu, mislim da bismo mi bili u boljoj poziciji u odnosu na vojnike iz zapadnih zemalja" - tvrdi Renata, pa nastavlja: "Mi smo preživjeli rat u svojoj zemlji. Nema puno vojnika u mirovnim operacijama koji se mogu pohvaliti time."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara