Hrvatske željeznice odlučile zaraditi na studentima

Tekst: Ilko Ćimić
Foto: Nikolina Vilić (Cropix)

IAKO studenti na području Grada Zagreba imaju besplatan prijevoz Hrvatskim željeznicama i ZET-om, oni koji studiraju izvan glavnog grada moraju prema tumačenju HŽ-a kupiti kartu do zagrebačkog Glavnog Kolodvora, a ne do prve stanice gdje počinje administrativna granica i odakle kreće besplatan prijevoz!

Sto kuna manje u novčaniku

Naime, kako su nas obavijestili studenti iz Vrbovca koji studiraju u Zagrebu, oni su do sada plaćali kartu do Sesvetskog Kraljevca gdje počinje granica grada Zagreba i zona besplatnog prijevoza za studente, no prema novom tumačenju sada moraju platiti kartu sve do Glavnog kolodvora, a riječ o razlici od 100 kuna po vožnji po povlaštenoj tarifi za studente!

"Na taj način oni su udarili na ionako osiromašen studentski standard jer sada moramo dodatno plaćati što nam je netko drugi već osigurao. U HŽ-u pokušavaju pokriti gubitke koji su nastali pljačkom unutar dotične tvrtke, a  tako da unatoč poskupljenjima studentskih domova, menze, školarina i ostalih gluposti, nameće nam se još i ovo", rekao je jedan nezadovoljan studenti koji putuje iz Vrbovca.

HŽ: Vrbovec nije u Zagrebu, pa treba platiti do Glavnog kolodvora

Kako smo ispitali cijena mjesečne karte za redovite studente i učenike osnovnih i srednjih škola u 2. razredu putničkog vlaka na relaciji Vrbovec- Zagreb Glavni kolodvor iznosi 351,70 kuna, a ista mjesečna karta na relaciji Vrbovec- Sesvetski Kraljevec iznosi 256,90 kuna. Međutim, studenti i učenici mogu kupiti mjesečnu kartu samo za cijelu relaciju na kojoj putuju, što dokazuju potvrdom školske ustanove koju pohađaju. Tako je i nastala razlika, u tom slučaju, od sto kuna.

"Hrvatske željeznice imaju ugovorni odnos prema prijevoznim kartama ZET-HŽ  s Gradom Zagrebom, prema kojem dotična vrijedi samo unutar administrativnih granica grada Zagreba (Sesvetski Kraljevec, Podsused, Odra, Mavračić)  i putnik s tom prijevoznom ispravom nema pravo na produljenje putovanja. Kako kolodvor Vrbovec ne spada u zonu Grada Zagreba putnik treba posjedovati prijevoznu ispravu za cijelu relaciju", objasnio nam je svoju matematiku predsjednik Uprave HŽ Putničkoga prijevoza Marijan Klarić. 

Klarić: Netko je kršio propise!

Kako dodaje sa pokaznom kartom ZET- HŽ nije moguće napraviti produženje putovanja sa mjesečnom kartom HŽ za jedan dio relacije, već putnik treba posjedovati studentsku mjesečnu kartu od polaznog kolodvora do mjesta u kojem studira.

Također, Klarić tvrdi da takva odluka nije nikakva novost i nije točno da je promijenjena dosadašnja praksa jer je takva odluka propisana u Tarifi 101 koja vrijedi od prosinca 2001 godine, no prema našim informacijama ta se odluka počela primjenjivati tek od ove godine. Kako to funkcionira s primjerom studenta iz Vrbovca pokušao nam je ponovno pojasniti Klarić.

"Student koji živi u Vrbovcu i putuje vlakom iz Vrbovca u Zagreb na studij, može putovati samo s mjesečnom kartom za studente na relaciji Vrbovec – Zagreb, a ne sa dvije karte (jednom od Vrbovca do Sesvetskog Kraljevca i drugom pokaznom koja mu vrijedi za ZET i HŽ na području Grada Zagreba)! Prema važećim tarifama to nije mogao niti ranije, ali ako mu je netko na takav način prodao kartu na blagajni, onda je kršio propise!", zaključio je Klarić na kraju.


 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara