Hrvatski blok: Haagu dostavljeni falsificirani dokumenti

GLASNOGOVORNIK Hrvatskog bloka (HB) Krunoslav Gašparić izjavio je danas kako ta stranka "osnovano sumnja da je Tužiteljstvu Haškog suda Vlada dostavila dokumente koji nisu autentični, nego su vrlo vjerojatno falsificirani".

Gašparić je tu tvrdnju na konferenciji za novinare argumentirao nedavnom izjavom generala Luke Đanka o navodno krivotvorenoj dokumentaciji koju su o njemu dobili haški istražitelji.

Gašparić je rekao da je general Đanko optužbe Tužiteljstva Haškog suda pobio podastrijevši Tužiteljstvu vlastite, originalne dokumente.

"Tek kada bi Vlada postupila po saborskom zaključku i dala materijale na uvid odvjetničkom timu generala Gotovine, mogli bismo odagnati te sumnje", dodao je glasnogovornik HB-a.

Gašparić i član Predsjedništva HB-a Milan Kovač procjenjuju da ne postoje pravne prepreke da se odvjetničkom timu generala Gotovine na uvid dade tražena dokumentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neka Vlada citira zakonsku odredbu, iz Statuta MKS-a ili Ustavnog zakona o suradnji s MKS-om ili pak iz Rezolucije 827 Vijeća sigurnosti UN-a, koja državi priječi davanje dokumenata obrani optuženika. Neka kažu broj članka i naziv akta, a mi se obvezujemo na njegovo javno objavljivanje", rekao je Gašparić.

Podsjetio je da je HB u saborsku proceduru uputio izmjene Ustavnog zakona o suradnji s MKS-om na čemu će stranka, kaže Gašparić, inzistirati i nakon izbora.

Ocijenio je da su izmjene toga ustavnog zakona nužna pretpostavka za prebacivanje čitavog slučaja iz sfere politike u sferu pravosuđa.

Jučerašnju Vladinu odluku da, unatoč saborskom zaključku, Gotovininim odvjetnicima ne dostavi dokumentaciju potrebnu za obranu, a koju je ranije dostavila haškom Tužiteljstvu, u HB-u smatraju neustavnom.

"Odbijanjem provedbe saborskog zaključka Vlada je uzdrmala temelje ustavnog i pravnog poretka države Hrvatske. Grubo su narušena i načela parlamentarne demokracije, uređenja kojega su im bila puna usta tijekom cijeloga proteklog saborskog mandata", rekao je glasnogovornik Gašparić.

U HB-u smatraju da Vlada "na perfidan način pokušava manipulirati javnošću i dobiti na vremenu u želji opstruiranja prava na obranu generala Gotovine".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara