Hrvatski blok: Hrvatska treba slijediti primjer Ruande u zahtjevu za opoziv Carle del Ponte

DANAŠNJU vijest da ruandske vlasti u diplomatskim kuloarima Vijeća sigurnosti UN-a nastoje ishoditi opoziv Carle del Ponte s mjesta tužiteljice Suda za ratne zločine u toj zemlji trebala bi posramiti hrvatske vlasti, ocjena je Hrvatskog bloka u popodnevnu priopćenju za javnost.

Podsjetivši na vijest AFP-a da je šezdeset ruandskih nevladinih udruga objavilo zajednički apel UN-u u kojem navode da bi Del Ponte trebala napustiti položaj tužiteljice jer nije dovoljno aktivna u privođenju pravdi osoba koje su organizirale genocid u Ruandi, HB je ocijenio da bi se hrvatske vlasti morale ugledati u primjer Ruande.

"Ako nisu smogle snage da izmjenom Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom tu suradnju, po uzoru na neke europske zemlje, premjeste iz političke u pravosudnu nadležnost, hrvatske bi se vlasti morale povesti za afričkim primjerom", stoji u priopćenju HB-a. Ta stranka drži kako Hrvatska ima mnogo jače razloge za političku borbu i za pravne sporove s Haaškim sudom nego Ruanda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zna to i vlast i oporba. I Vlada i oporbene stranke, pa i američki veleposlanik Peter Galbraith kao svjedok na suđenju Miloševiću, osporili su dio optužnice protiv generala Ante Gotovine u kojem se Hrvatska optužuje da je u Oluji počinila smišljen genocid nad svojim srpskim pučanstvom", navodi se u prioćenju HB-a.

Ističe se kako je sve ostalo na tome jer Vlada nije ušla ni u političku borbu ni u pravni spor.

HB zamjera i HDZ-u jer se "predsjednik najveće oporbene stranke nedavno očitovao za bezuvjetnu suradnju s Haaškim sudom".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara