Hrvatski Bony i Clayd nisu pomilovani

SUPRUŽNICI Meri i Zlatko Lisica, koji su zbog pljačke do danas ne pronađenih 2,5 milijuna kuna prije pet i pol godina prozvani hrvatskima Bony i Clayd, morat će odslužiti čitavu zatvorsku kaznu, budući im je propala i posljednja šansa pomilovanje predsjednika Republike.

Na prijedlog Komisije za pomilovanja predsjednik Stjepan Mesić odbio je molbu 26-godišnjih supružnika, a odluka je danas objavljena u Narodnim novinama.

Bračni par iz Bibinja osuđen je da je zajedno s Denisom Peračom i još dvojicom pomagača u svibnju 2000. iz dostavnog vozila Dalmatinske banke u centru Zadra opljačkao oko 2,5 milijuna kuna. Novac nikada nije pronađen, a po presudi, najprije Županijskog, a kasnije i Vrhovnog suda, osuđeni moraju vratiti ukradeno.

Prva presuda izrečena im je u veljači 2001., no u svibnju sljedeće godine Vrhovni je sud promijenio prvostupanjske presude Županijskog suda u Zadru i pljačkašima dostavnog vozila povisio kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zlatka Lisicu, prvotno osuđena na četiri godine i pet mjeseci, Vrhovni je sud kaznio sa šest i pol godina, dok je Meri Lisica, koju je Županijski sud bio osudio na tri godine, dobila četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Denisa Parača umjesto na prijašnjih sedam Vrhovni je sud osudio na devet godina zatvora.

Osim spektakularne pljačke i prijevoza novca koji nikada nije pronađen gliserom do Bibinja suđenje Lisicama obilježio je i bijeg iz Hrvatske. Kada su sedam mjeseci nakon uhićenja pušteni iz pritvora oni su pobjegli iz zemlje, da bi kasnije prilikom predaje ustvrdili da su bježali kako bi osnovali obitelj.

Mediji su nagađali i da je riječ o pravnom triku, jer je Meri Lisica nešto kasnije kao trudnica puštena da se trajno brani sa slobode.

Komisija za pomilovanja u posljednjem je navratu predložila predsjedniku Mesiću pomilovanje, odnosno umanjenje kazne za šestoricu osuđenika.

Tako je primjerice osmogodišnja zatvorska kazna za šest mjeseci smanjena Anti Bekavcu iz Omiša, koji je 2000. automatskom puškom s 15 metaka usmrtio Dragu Svalinu, nakon čega se mirno predao policiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara