Hrvatski Caritas u nedjelju, 14. prosinca poziva na borbu protiv droge

HRVATSKI Caritas (HC) već tradicionalno na treću nedjelju Došašća obilježava Nedjelju Caritasa u cijeloj Hrvatskoj prema odluci Hrvatske biskupske konferencije (HBK), a ta je ovogodišnja nedjelja, odnosno nedjelja 14. prosinca posvećena borbi protiv droge.

Istaknuo je to na današnjoj konferenciji za novinstvo ravnatelj HC-a Mario Bebić.

"Problem ovisnosti o drogi zaustavlja nas u društvenom, političkom i duhovnom životu, a bez obzira što smatramo kako u nas kao u maloj zemlji taj problem nije toliko izražen, moramo prihvatiti činjenicu da je i u nas taj problem ipak prisutan i da nema razlike između lakih i teških droga, jer svaki početak uživanja droga vodi u katastrofu", naglasio je predsjednik HC-a zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.

Stoga se Crkva ove godine odlučila na Nedjelju Caritasa progovoriti o tom gorućem problemu na način da će svim crkvama diljem Hrvatske biti poslana poruka s upozorenjem kako su "Droga i alkohol put u ropstvo".

Crkva u toj poruci ohrabruje i potiče roditelje i sve odgajatelje da dosljedno žive općeljudske vrijednosti, te djeci i odgajateljima budu primjer zdravim autoritetom, osobito odgajajući ih za zdravu uporabu slobode koja pretpostavlja izbor. Nadalje, prosvjetni i kulturni djelatnici pozvani su da se velikodušnije stave na raspolaganje u otkrivanju i unapređivanju raznovrsnih talenata djece i mladih. Političari su pak pozvani na odgovorno zalaganje u borbi protiv kulture ovisnosti i trgovanja drogama.

Poseban naglasak dat je razumnom bdijenju i pravilnom korištenju i usmjeravanju djece i mladih u odgoju za medije, telekomunikacijska i elektronska sredstva, budući da ta sredstva uz drogu postaju sve većim i opasnijim sredstvom ovisnosti kao što su igrice, GSM poruke i Internet, stoji u poruci Nedjelje Caritasa, a o kojoj je danas opširnije govorio i mons. Prenđa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Bebić dodao je i kako je danas u jutarnjim satima održan i okrugli stol s pojedincima i institucijama koji svoj rad posvećuju toj temi i s kojima će se donijeti prijedlozi i načini daljnjeg djelovanja.

Na današnjoj konferenciji za novinstvo bilo je riječi i o HC-ovoj akciji "Za 1000 radosti" kojom se želi pomoći hrvatskim obiteljima koji žive u iznimno teškim socijalnim uvjetima.

Bebić je napomenuo kako je akcija naišla na sjajan odjek u javnosti i kako je akciju podržalo više od 30 tvrtki.

Tajnik Hrvatske obrtničke komore Petar Sindičić najavio je kako u okviru te akcije Ceh ugostitelja te Komore i HC priređuju ručak za 1000 obitelji, a za sada se za tu akciju prijavilo 18 gradova diljem Hrvatske uključujući i tri otoka, ali taj broj prijavljenih gradova neprestano raste.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Željko Ledinski za subotu, 13. prosinca najavio je pak akciju prodaje božićnih drvca na središnjem zagrebačkom Trgu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara