Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma o slučaju Perković

HRVATSKI centar za istraživanje zločina komunizma izrazio je večeras priopćenjem negodovanje zbog tvrdnje Ministarstva unutarnjih poslova da nema osnova za obavijesni razgovor s Josipom Perkovićem, kojega njemačka policija sumnjiči da je, kao pripadnik jugoslavenske tajne službe, bio umiješan u ubojstvo hrvatskog političara u egzilu Stjepana Đurekovića 1983.

U svom priopćenju Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma osobito se osvrće i demantira tvrdnje bivšeg pripadnika Službe državne sigurnosti iz Beograda Božidara Spasića o Đurekovićevoj umiješanosti u terorizam.

Stjepan Đureković je bio "politički emigrant, koji je ubijen zbog tadašnjeg jugoslavenskog kaznenog verbalnog delikta mišljenja, koje je izrazio u knjigama Ja, Josip Broz Tito, Komunizam - velika prijevara, Slom ideala i Crveni menedžeri. Gospodin Stjepan Đureković je kao jedan od direktora zagrebačkog naftnog koncerna INA bio najbolje upoznat s jugokomunističkim establishmentom i njegovim moralnim zastranjenjima i totalitarnim postupcima koje je u svojim knjigama objavio. Zbog toga je od titoiste i slovenskog jugoboljševika Stane Dolanca dobio izvansudsku smrtnu presudu", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da se službeni dokaz da je g. Stjepan Đureković bio hrvatski politički emigrant nalazi u "Izvješću o radu Komisije Sabora Republike Hrvatske za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava", od 12.10.1999, godine.

U priopćenju Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma iznosi, među ostalim, ocjenu da je Perkovićev sin kao savjetnik u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske u poziciji utjecati na istragu, ocjenu da je sramota za Hrvatsku da je Josip Perković u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana bio na čelu SIS-a, te da sadašnja Vlada štiti osumnjičenika za ubojstvo.

Priopćenje je potpisao Goran Jurišić, ovlaštena osoba za zastupanje Centra.

Hrvatski MUP zaprimio je danas međunarodnu Interpolovu tjeralicu za Josipom Perkovićem i izvijestio njemačke vlasti da ne može postupiti po tjeralici jer Ustav priječi izručenje hrvatskih državljana, niti ga može kazneno goniti sve dok se predmet ne ustupi našem pravosuđu.

Za obavijesti koje bi pridonijele Perkovićevu uhićenju njemačke vlasti raspisale su i nagradu od 5000 eura.

Perković je osim za umiješanost u Đurekovićevo ubojstvo osumnjičen i da je zajedno s jednim drugim suradnikom tajne službe u studenome 1977. godine nagovoriti jednog Hrvata u Njemačkoj na ubojstvo dvojice hrvatskih političkih emigranata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara