Hrvatski Crveni križ predstavio priručnik za spasioce

PRIRUČNIK "Spasilačka služba na plažama" namijenjen edukaciji profesionalnim i dobrovoljnim spasiocima predstavljen je danas u prostorijama Hrvatskog Crvenog križa.

Radi se o prijevodu priručnika Kraljevskog društva za spašavanje života Velike Britanije, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji na više od 200 stranica opisuje postupke spašavanja u vodi, načine organiziranja spasilačke službe i pružanje pomoći unesrećenima.

Od petstotinjak jadranskih plaža samo je mali broj nadziranih, a ništa bolje stanje nije ni na mirnim vodama i bazenima, istaknula je Vera Pleša Golubović, zamjenica predstojnika HCK-a.

Osnovni je cilj HCK-a osposobljavanje mladih spasilaca i educiranje javnosti o prevenciji nezgoda, kako bi već iduće godine plaže bile sigurnije, dodala je Pleša Golubović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je tečaj za spasioce prošlo 120 osoba, a do kraja ljeta očekuje se da će ih završiti dodatnih 100 osoba.

Najviše spasioca raspoređeno je na plažama u Istri i Kvarneru, te Dubrovniku, rekao je Feodor Jurić, voditelj programa spašavanja na vodi.

Svaka plaža sa spasiocima označena je posebnim panoima s radnim vremenom i zastavama koje ukazuju na uvjete u vodi, a spasioci nose specifičnu uniformu - crvene hlačice i narančastu majicu, dodao je Jurić.

HCK se obvezao na osposobljavanje mladih za profesionalne i dobrovoljne spasioce, osiguravanje nadzora i sigurnosno označavanje plaža pristupanjem Međunarodnom udruženju za spašavanje života na vodi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara