Hrvatski državljani iz Libanona stigli u Zagreb

ZRAKOPLOV s hrvatskim državljanima koji su zbog ratnih sukoba morali napustiti Libanon sletio je rano u srijedu u zagrebačku zračnu luku Pleso.

Načelnik Odjela poslova za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda MVPEI-a Vinko Ljubičić rekao je za Index.hr da je u srijedu u 1,40 sati sletjelo ukupno 58 putnika, među njima i 39 radnika tvrtke Đuro Đaković Montaža.

Hrvatski su državljani putovali iz glavnog grada Sirije Damaska kamo su u ponedjeljak evakuirani iz Libanona gdje tjedan dana traju sukobi izraelske vojske i gerilaca pokreta Hezbolah.

Ljubičić je rekao da je dolazak aviona kasnio 50 minuta od predviđenog vremena zbog velikih gužvi na aerodromu u Damasku. Dodao je i da su svi putnici neozlijeđeni i dobro se osjećaju.

Prema podacima MVP-a, u Libanonu je ostao još neutvrđen broj hrvatskih državljana kojima će, ako to zatraže, biti pružena pomoć prilikom evakuacije iz zone borbenih djelovanja.

Charter let Croatia Airlinesa koji su organizirali MVP i tvrtka INA-Crosco, dočekali su na Plesu članovi obitelji te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministrica vanjskih poslova i europkih integracija Kolinda Grabar - Kitarović.

Među putnicima je bila i Vlatka Bobek, liječnica iz grada Tira na jugu Libanona koja je u Zagreb stigla sa suprugom Basanom Jibaiem, također liječnikom i troje djece.

"Sve nam je ostalo, otišli smo s tri torbe", izjavila je Vlatka koja u Libanonu živi devet godina. "Grad je bio pod stalnim bombardiranjem. Izraelci su gađali stambene zgrade, ceste, benzinske crpke. Kada smo ostali bez hrane, odlučili smo napustiti kuću", dodala je.

Po njezinim riječima, "sav normalan svijet" za eskalaciju nasilja krivi Hezbollah, no smatra da su "Izraelci ipak pretjerali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olakšanje zbog dolaska u Hrvatsku izrazio je i radnik Đure Đakovića Slavko Radić, koji se zahvalio svima koji su organizirali evakuaciju hrvatskih državljana iz Libanona.

"U Bejrutu smo čuli detonacije, no ništa nije palo blizu nas", posvjedočio je Radić o ratnim zbivanjima u glavnom libanonskom gradu koji se u nekoliko navrata našao na udaru izraelskih zračnih napada.

Konvoj sa 41 hrvatskim državljaninom krenuo je iz Bejruta 17. srpnja u 11 sati na sjever, prema sirijskoj luci Latakia i potom prema Damasku. Pri izlasku iz Libanona nije bilo problema, pa su svi sudionici evakuacije 18. srpnja u šest sati ujutro stigli u hotel 250 kilometara udaljen od Damaska. Osim onih u konvoju, još 11 hrvatskih državljana samostalno je 18. srpnja krenulo prema Siriji i dalje prema Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova poziva one koji su ostali u Libanonu da se jave počasnom hrvatskom konzulu u Beirutu koji će, uz pomoć njemačkog ministarstva vanjskih poslova, koordinirati njihov izlazak iz kriznog područja.

Index.hr/Hina
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara