Hrvatski državni vrh ne žali za Joergom Haiderom

Hrvatski državni vrh ne žali za Joergom Haiderom

NITI jedan telegram sućuti od hrvatskih vlasti nije pristigao kolegama preminulog "koruškog kralja" Joerga Haidera. Iako se radi o jednom od najkontroverznijih i najprepoznatljivijih političara u Središnjoj Europi zadnja dva desetljeća, u Vladi, Uredu predsjednika i Hrvatskom saboru  objašnjavaju kako Haider nije niti u jednom od rangova političara za čiju bi se smrt izražavala sućut.

Glasnogovornici Zlatko Mehun, Danijela Barišić i Ružica Šimunović se ipak ograđuju od mogućnosti da je na adresu Haiderovih pristigao pokoji privatni telegram sućuti od pojedinog političara.

Iako poznat po zagovaranju nekih nacističkih rješenja, kao i reputaciji netrpeljivog antisemita i rasista, kada su u pitanju bili Hrvati, Haider nije previše mario što se radi o slavenskom narodu. Dapače,  iznenađujuće je blagonaklono gledao na koruške Hrvate, divio se Jadranskoj obali, a puno je držao i do predsjednika Stjepana Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova je pogibelj u noći na subotu šokirala javnost nama prijateljske države Austrije, pa čak izazvala i provalu bijesa slovenskih ultradesničara koji su mu predbacili umiranje na "slovenskom teritoriju". Međutim, što se Hrvatske tiče, njegova smrt izgleda ne izaziva niti pozitivnu niti negativnu reakciju.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara