Hrvatski filmski festival u Londonu od 7. do 10. listopada

U Londonu će se od 7. do 10. listopada održati Hrvatski filmski festival na kojemu će biti prikazana najznačajnija ostvarenja hrvatske kinematografije i animiranog filma, a bit će otvorena i izložba filmskih plakata.

Prvoga dana festivala bit će prikazan film "Breza" redatelja Ante Babaje, jedan od klasika hrvatske kinematografije. Na festivalu će biti prikazani i filmovi "Lisice" Krste Papića i "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića koji bi, kako je predviđeno, nakon projekcije svog filma trebao održati tribinu i odgovarati na pitanja gledatelja. U programu su također i filmovi "Tri muškarca Melite Žganjer" Snježane Tribuson, "Ritam zločina" Zorana Tadića, "U gori raste zelen bor" Antuna Vrdoljaka, "Nebo sateliti" Lukasa Nole, "Rondo" Zvonimira Berkovića i "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika.

U okviru programa animiranih filmova bit će prikazano deset nagrađenih hrvatskih animiranih filmova i osam hrvatskih animiranih filmova s liste od 88 najvažnijih svjetskih animiranih uradaka, među kojima je i "Surogat" Dušana Vukotića - jedini hrvatski film dobitnik Oscara do danas.

Posljednjeg dana hrvatski glumac Relja Bašić održat će malu tribinu na kojoj će govoriti o ulozi "gospona Fulira" u filmu "Tko pjeva zlo ne misli".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na izložbi filmskih postera bit će izloženi uradci nastali u razdoblju između 1950. i 2003. iz bogate produkcije hrvatskih dizajnera postera, počevši od onoga za film "Bakonja fra Brne" Branka Merkše, a među njima bit će i radovi najboljih hrvatskih umjetnika Ede Murtića, Vasilija Jordana, scenografa Željka Senečića, te dizajnera s međunarodnim ugledom Mirka Ilića, Borisa Bućana i drugih.

Filmovi će biti prikazani u kompleksu Riverside studios i to je prvi događaj takve vrste u Velikoj Britaniji. Festival će otvoriti poznata glumica Vanessa Redgrave, a otvorenju će bit će nazočan i hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Joško Paro.

Festival se održava u organizaciji CSYPN-a (Croatian students and young professionals network) i CAN-a (Croatian artists network) u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Velikoj Britaniji te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a održavanje festivala omogućile su hrvatske tvrtke.

(Hina) xdm ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara