Hrvatski i slovenski zastupnici na susretu u Kopru o budućim odnosima nakon ulaska Slovenije u EU

PARLAMENTARNI zastupnici Hrvatske i Slovenije, te načelnici pograničnih općina u nedjelju su u Kopru, na susretu što ga je inicirala koparska Podružnica IDS-a, raspravljali o budućim odnosima dviju država nakon subotnjeg ulaska Slovenije u Europsku uniju.

Saborski zastupnik Damir Kajin tom je prigodom ustvrdio kako su ovi prostori bili dugi niz godina taoci nesređenih vanjsko-političkih odnosa Zagreba i Ljubljane, bilo da se radi o problemu Ljubljanske banke, razgraničenju na moru ili nuklearki Krško.

"Kada znamo da smo imali petnaestak godina praznog hoda u tim odnosima, postavlja se pitanje da li će se ti odnosi u sljedećem razdoblju od najmanje pet godina pokrenuti s mjesta ili će i dalje imati ovaj mrtvi hod", kazao je Kajin.

On je pritom čestitao Sloveniji na skorašnjem ulasku u EU.

Po njegovim riječima, Europska unija se unutar svojih članica maksimalno otvara, a prema drugima zatvara. Stoga je na Hrvatskoj da što prije potvrdi članstvo kao pridružena članica EU, jer kada se to dogodi "rubni prostori poput Istre imat će onu poziciju koju su dosad imali Kopar ili Gorica u Sloveniji", rekao je Kajin..

Izrazivši uvjerenje da će odnosi između Slovenije i Hrvatske u budućnosti biti znatno uspješniji te će ih obilježiti gospodarski procesi a ne "politička prepucavanja kao što je to bio slučaj do sada", Kajin je rekao kako vjeruje i da će hrvatski državljani nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju moći prolaziti hrvatsko-slovensku granicu na način na koji su slovenski državljani do sada prelazili talijansku ili austrijsku granicu.

"Bit će to jedan povlašteniji režim u odnosu na vozače koji dolaze iz istočno-europskih zemalja. Međutim, moramo biti svjesni da će nadzor biti znatno veći no što je bio do sada", zaključio je.

Aurelio Jurij iz Združene liste Slovenskih demokrata kazao je, govoreći o problemu s granicama, kako do stupanja na snagu Schengenske granice trebaju proći još dvije godine tijekom kojih se može puno toga riješiti poput nadopunjavanja SOPS-a (Sporazum o malograničnom prometu).

"Iz Bruxellesa nas upozoravaju i pozivaju da što prije riješimo pitanje granice", kazao je Jurij.

On je izrazio žaljenje što Hrvatska "nije prihvatila dogovor Račan-Drnovšek", a koji je, po njegovoj ocjeni, bio zapravo kompromis interesa dviju država.

Stoga će se o tom otvorenom pitanju, po svojoj prilici, morati pozabaviti međunarodna arbitraža tijekom koje će se, drži Jurij, slovenska strana zalagati da se ipak ispoštuje dogovor Drnovšek-Račan kao optimalno rješenje.

Susretu u Kopru s hrvatske stranke odazvali su se saborski zastupnici iz 8. izborne jedinice i to uglavnom iz redova IDS-a, te zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja i istarski podžupan Giuseppe Rotta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara