Hrvatski liječnički sindikat o plaćama liječnika

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) objavio je danas podatke o plaćama liječnika kako bi upozorio na status liječničkog zvanja i rasvijetlio nejasnoće oko iznosa njihovih plaća.

Osnovna neto plaća bez dežurstava, pripravnosti i prekovremenog rada za liječnika stažistu, samca koji živi u Zagrebu, iznosi 2.915 kuna, za liječnika s godinom staža 4.650 kuna, a za specijalista s pet godina staža 5.100 kuna, stoji u priopćenju HLS-a.

Liječnik specijalist s 20 godina staža prima 6.130 kuna, s 25 godina staža 6.400 kuna, a sa 40 godina staža 6.800 kuna. Cijena rada liječnika po satu iznosi 25 do 35 kuna.

Prosječna hrvatska plaća za studeni prošle godine iznosila je 3.766 kuna, a potrošačka košarica za prošlu godinu iznosila je 7.088 kuna, što znači da liječnik opće prakse prima 1,33 prosječne plaće, odnosno 0,7 posto potrošačke košarice, a liječnik specijalist 1,55 prosječne plaće, odnosno 0,82 posto košarice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, sudac prekršajnog suda prima 2,41 prosječne plaće, a sudac županijskog suda 3,53 prosječne plaće, ističe HLS.

Nakon srednje škole liječnik se mora školovati minimalno sedam godina da bi nakon položenog državnog ispita mogao samostalno raditi. Specijalizacija traje dodatne četiri godine, a dio liječnika ima poslijediplomski studij i doktorat znanosti, stoji u priopćenju.

Liječnik u bolnici osim redovne satnice odrađuje i dežurstva, čime satnica prosječno raste na 11 sati dnevno, odnosno 240 sati mjesečno. Osim toga, upozorava HLS, liječnik je obavezan svakih šest godina obnavljati licencu za rad kontinuiranim usavršavanjem i edukacijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara