hrvatski liječnički sindikat zatražio pregovore s premijerom račanom

Glavni Štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata zatražio je danas da pregovore o povećanju plaća liječnicima i prekidu štrajka nastavi s predsjednikom Vlade Ivicom Račanom.L

Ako ne dođe do novih pregovora s Vladom, HLS će od srijede 5. veljače u bolnicama primati samo hitne pacijente, što znači da bi se u nastavku štrajka mogao dodatno smanjiti opseg zdravstvenih usluga u bolnicama.

´Budući da je ministar Vlahušić sam izjavio da više nema mandat za nove ponude u pregovorima s HLS-om, Štrajkaški odbor je zaključio da jedini mandat za pregovore ima predsjednik Vlade´, izjavio je predsjednik Sindikata Ivica Babić nakon sjednice Štrajkaškog odbora koja je trajala cijelo popodne.

On je pozvao Vladu da pokaže više fleksibilnosti u izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kako je to učinila izmjenama te Uredbe u prosincu prošle godine te izmjenama koeficijenata za ravnatelje škola u siječnju ove godine.

´Ne prihvaćamo prijetnje nekih sindikata koji prijete prosvjedima i štrajkom ako se prihvate naši osnovni zahtjevi. Članovi tih sindikata nemaju istu razinu stručne spreme, niti odgovornosti prema bolesnicima i njihovim životima, ni zakonom određene zahtjeve za našom trajnom edukacijom radi relicenciranja, pa im odričemo pravo da sude o našim zahtjevima´, rekao je Babić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do srijede 5. veljače štrajk se nastavlja kao i do sada - obustavom tzv. hladnog pogona, dok će se od srijede 5. veljače, ako ne dođe do sporazuma s premijerom, tretirati samo hitna stanja i stanja koja mogu dovesti do ugrožavanja života, ili invaliditeta. U dogovoru s ravnateljem osigurao bi se rad hitnih ambulanti po djelatnostima, ako takve već ne postoje u bolnicama.

Na početku današnjeg sastanka ministar zdravstva Andro Vlahušić dva i pol sata objašnjavao je članovima Štrajkaškog odbora Vladinu ponudu o povećanju liječničkih plaća te ukupnim naporima za unapređenje liječničke struke.

Vlahušić je izjavio kako je odgovarao na pitanja kolega o problemima koji u zdravstvu postoje već o ranije.

´U mnogo čemu smo se složili, ali je pitanje koliko država u ovom trenutku može učiniti´, rekao je Vlahušić. Dodao je kako i dalje problem ostaju dva sindikalna zahtjeva. To su: zahtjev za potpisivanjem strukovnog kolektivnog ugovora i promjena Uredbe o koeficijentima, čiju je analizu Ministarstvo zdravstva spremno napraviti, ali, kako je već ranije rečeno tek najesen, kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara