Hrvatski lingvisti kritizirali Greenbergovu knjigu

ČITAJUĆI Greenbergovu knjigu, ostao sam zbunjen, na svakoj stranici nešto je krivo rečeno, neodmjereno, izjavio je akademik Radoslav Katičić na današnjem okruglom stolu o knjizi Roberta Greenberga "Jezik i identitet na Balkanu. Raspad srpsko-hrvatskoga", koji je u Matici hrvatskoj okupio najpoznatije hrvatske jezikoslovce te velik broj javnih i kulturnih djelatnika i studenata.

Po Katičićevoj ocjeni sve polazi od toga što Greenberg nepokolebljivo vjeruje da je hrvatsko-srpski jezik postojao kao jedan jezik, a zato uzima kao polazište bečki i novosadski dogovor. Katičić napominje kako je autorov pristup zasnovan na "krivoj povijesnoj interpretaciji i bečkoga i novosadskoga dogovora".

"U knjizi je cijeli niz neutemeljinih tvrdnja", izjavio je Katičić, dodavši kako je jedna od njih da je novoosadski dogovor kanonizirao dvije varijante te da je Deklaracija o položaju hrvatskoga jezika djelo zagrebačkoga lingvističkog kruga.

Katičić upozorava i na Greenbergove kvalifikacije nacionalizam i separatizam, kojima se služi u knjizi. "To su one povijesne kijače kojima se razbijaju nemile lubanje", ustvrdio je Katičić.

Knjiga Roberta Greenberga "Jezik i identitet na Balkanu" objavljena je na engleskom jeziku 2004., a na hrvatski jezik prevedena je 2005. i objavljena u izdanju "Srednje Europe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Akademik Dalibor Brozović kazao je na početku kako je poznavao dva poznata lingvista s prezimenom Greenberg - Marka i Josepha, ali da Roberta nije imao priliku upoznati.

"Čudim se da meni u uvodu knjige za ponešto zahvaljuje. Kojega vraga meni zahvaljuje", rekao je Brozović.

Greenbergova ocjena da je Deklaracija djelo zagrebačke lingvističke škole, a ne najistaknutijih hrvatskih kulturnih ustanova, zapravo je, kako napominje Brozović, njegov pokušaj da prikaže kako je to nešto što ne bi trebalo ozbiljno shvaćati.

Njegovo oskudno lingvističko znanje Brozović je pokazao na tumačenju da je slovenski jezik nastao od koruškog narječja. Svaki brucoš zna da je osnova tom jeziku kranjski, rekao je Brozović.

Mirko Peti, pročelnik Odjela za jezikoslovlje Matice hrvatske, koji je organizirao skup, uvodno je rekao kako je nakana pozabaviti se knjigom, pitanjima koja otvara i za nas nudi.

Peti je upozorio kako knjiga vrvi netočnim podatcima, tvrdnjama i zaključcima, koji nisu znanstveno utemeljeni. Sve je to zahtijevalo, kako je rekao, kritičku intervenciju od metodoloških do dokumentarnih pitanja.

Danas će govoriti i Stjepan Babić, Marko Samardžija, Ivo Pranjković, Josip Silić, Ivo Žanić, Mislav Ježić i t.d., a na kraju je predviđena rasprava "Hrvatski književni ili standardni jezik. Jezična kultura i jezična politika".

Robert D. Greenberg prodekan je na College of Arts and Sciences na Sveučilištu New Haven i pridruženi izvanredni profesor na Odsjeku za slavenske jezike i književnost Sveučilišta Yale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara