Hrvatski odvjetnici ne žele biti informatori u borbi protiv "perača novca"

Obveza odvjetnika da sudjeluje u sprječavanju pranja novca prijavljivanjem sumnjivih novčanih transakcija njihovih stranaka suprotna je načelima odvjetničke neovisnosti i etike, zaključak je današnjeg okruglog stola Hrvatske odvjetničke komore (HOK).

"Stav je odvjetnika u Hrvatskoj da je odvjetnička tajna i povjerljiv odnos sa strankama neprikosnoven temelj pravne struke i stoga se protivimo da i odvjetnici budu informatori institucijama koje se bore protiv pranja novca", kazao je predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić na okruglom stolu kojim je danas obilježen XXI. Dan hrvatskih odvjetnika.

Obveza sudjelovanja odvjetnika u sprječavanju pranja novca propisana je Direktivom Europske unije, iz 2001., prema kojoj se krug obveznika koji su dužni prijavljivati sumnjive transakcije proširuje i na odvjetničke urede. U Hrvatskoj tu obvezu sada imaju banke, štedionice, mjenjačnice, investicijski fondovi, osiguravajuća društva, burze, kladionice i ostale financijske institucije.

"Smatramo da odvjetnici ne bi smjeli biti uključeni u taj krug jer će se time narušiti neovisnost struke i izgubiti povjerenje stranaka u odvjetnike", ustvrdio je Pelicarić, naglasivši kako isto mišljenje imaju i odvjetnici drugih europskih zemalja.

Suprotnog mišljenja bio je predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca Ivica Maros koji smatra da i odvjetnici moraju pomoći u borbi protiv "perača novca".

On je istaknu da Direktiva EU-a, koju će Hrvatska usvojiti najvjerojatnije do kraja lipnja ove godine, ne dira u neovisnost i odvjetničku tajnu kada je riječ o zastupanju stranaka u sudskim postupcima.

Naime, odvjetnici bi morali prijaviti sumnjive transakcije u slučajevima kada za stranke obavljaju neke izvansudske usluge kao što su financijske usluge, prodaja nekretnina ili upravljanje bankovnim računima.

"Odvjetnici zastupaju stranke i izvan sudnica, pa stoga smatramo da ni u tim slučajevima ne bi smjeli biti informatori", kazao je Pelicarić.

Obvezu odvjetnika da prijave stranku koje zatraži savjet kako oprati nezakonito zarađen novac, Pelicarić smatra razumljivom, ali ne i nužnom jer, kako je rekao, i danas postoje propisi koji zabranjuju odvjetnicima poticanje i sudjelovanje u bilo kojem kaznenom djelu.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj smatra da je legitiman cilj EU-a da Direktivom postigne veću učinkovitost u borbi protiv organiziranog kriminala, no i on je mišljenja da pritom postoji opasnost od ugrožavanja položaj odvjetnika.

Na upit kako komentira činjenicu da je u Hrvatskoj za pranje novca do sada osuđen samo splitski bračni par Kalebići koji je "oprao" oko 7,7 milijuna kuna zarađenih preprodajom droge, Gredelj je rekao kako je i to dokaz neefikasnog pravosuđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara