Hrvatski policajci dobili priručnik sa standardima koje moraju poštovati

DJELATNICI MUP-a danas su dobili novi priručnik pod nazivom "Načela i postupci" u kojem su navedeni standardi koje u svom radu trebaju poštivati.

Priručnik je pripremljen u suradnji s veleposlanstvom SAD-a i ICITAP-a, američkog programa pomoći obuke iz oblasti krivičnih istraga, a u MUP-u su danas ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić i američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank svečano potpisali Priručnik.

U njemu su jednostavno, jasno i transparentno definirani standardi MUP-a, što će pomoći boljoj informiranosti djelatnika o pravima i obvezama, a time i usklađenosti djelovanja, rečeno je prilikom potpisivanja Priručnika.

Priručnik će uskoro biti objavljen i na web stranici MUP-a, čime će biti dostupan i građanima.

Po riječima ministra Mlinarića, Priručnik nije pravni propis već skup standarda koji vrijede u MUP-u, a propisani su primjerenim zakonskim aktima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenik koji će se ponašati suprotno Priručniku neće odgovarati za njegovo kršenje, već za kršenje određenog zakonskog propisa, kazao je Mlinarić.

Ocijenio je da će Priručnik unaprijediti osposobljenost policije i olakšati svakodnevni posao s krajnjim ciljem pružanja kvalitetnije usluge građanima.

Ministar se zahvalio vladi SAD-a na pomoći u pripremi i financiranju tiskanja oko 20 tisuća primjeraka Priručnika.

Američki veleposlanik Ralph Frank kazao je da je u kontaktu s hrvatskom policijom spoznao da su jedni od najpredanijih profesionalaca koje je ikada upoznao. No, dodao je da se policija stalno mora razvijati i stjecati znanja kako bi se suočili s novim izazovima.

Podsjetio je da je MUP u suradnji s SAD-om u dosadašnjem osuvremenjivanju policije preustrojio obuku policijskih časnika prema svjetskim standardima i pokrenuo obuku za policajce na terenu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara