Hrvatski političari mahom bi se svrstavali u deveti krug Danteova pakla

Hrvatski političari mahom bi se svrstavali u deveti krug Danteova pakla

"MI Hrvati se inače busamo o prsa, da smo najljepši, najbolji, najpametniji. Ponekad nam neka osobina skromnosti ne bi pretjerano škodila", kaže IDS-ovac Damir Kajin, govoreći o proširenju liste smrtnih grijeha o kojoj je jučer izvijestio Vatikan. Dileri, besramno bogati, zagađivači okoliša, znanstvenici koji se bave genetskim modificiranjem, svi koji konzumiraju drogu, izazivaju socijalnu nepravdu, siromaštvo i eksperimentiraju na ljudima - svi oni novi su smrtni neprijatelji Vatikana. Barem dok se ne ispovjede.

Da nam nabroje listu smrtnih grijeha nismo se usudili pitati, ali nekolicini hrvatskih političara mora se priznati da se ne hvastaju pretjerano o vjeri bez pokrića. Vesna Pusić tako kaže kako i nije baš osoba za razglabanje o vjeri. Kada je etika u pitanju ona se, kaže, oslanja na Kanta. Ljutnja je jedan od iskonskih smrtnih grijeha kojega joj se, skromno priznaje, možda najteže kloniti kada je politički posao u pitanju.

I dok nam predsjednica HNS-a nije znala odgovoriti na pitanje u kojem krugu Danteova pakla sjede političari i sjede li uopće, njezina imenjakinja, predsjednica DC-a, spremno odgovara: "Devetom!". Isti odgovor daje većina njezinih političkih kolega. Ista ta većina iznimno je skromna kada je u pitanju popis grijeha o koje se najčešće osobno ogriješe.

Škare-Ožbolt pozdravlja proširenje liste smrtnih grijeha i kima glavom na pitanje je li proširenje bilo neminovno. Od vremena kada su definirani "prvi smrtni grijesi" puno se toga, kaže, promijenilo, a sudeći po Crkvi, ova će nova pravila među katolicima najvjerojatnije i proći.

"Kulturalno gledano, i staro grčko društvo je bilo pedofilsko"

Odgovor na pitanje zašto na listi nema i pobačaja, o kojemu je Crkva toliko pričala, kao ni pedofilije, u razgovoru za Index pokušao je dokučiti HSLS-ovac Ivan Čehok: "Kulturalno gledano, i staro grčko društvo je bilo pedofilsko, tako da bi se moglo reći da pedofilija ima kulturalne korijene, pa su na to možda gledali tako. No, to ne opravdava nekoga za pedofiliju. Ako se na listi našao netko tko je ovisan o drogama, onda se trebao naći i netko tko je ovisan o seksu s djecom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan u kojem se krugu Danteova pakla nalaze političari, malo razmišlja pa odgovara: "Vjerojatno u svih devet": Damir Kajin pak kaže kako ga ne bi začudilo da su u onom devetom pa dodaje. "Ali bih ja u taj krug sigurno stavio i nama srodne duše novinare, koji su političari par exellance i koji po svojim karakternim osobinama ponekad nisu iznad političara!".

"Barem Hrvati rade što ih je volja mimo onoga što im kaže Crkva"

Na pitanje je li proširenje liste grijeha, s obzirom na globalizaciju i evoluciju, bilo neminovno, odgovara: "Što bih ja uopće dijelio lekcije katoličkoj crkvi? Ona je posve autonomna. Ja sebe deklariram rimokatolikom, iako je možda stupanj tih 'smrtnih grijeha' kod mene nešto drugačiji nego kod njih. No, s time se nitko ne bi previše trebao opterećivati jer dovoljno smo slobodna zemlja gdje će svatko raditi što ga je volja bez obzira što kaže Crkva, barem je to tako kod Hrvata".

O smrtnim grijesima pokušali smo se raspitati i u redovima HSS-ovaca. Odabrali smo Stipu Gabrića Jambu, očito pogrešno. Metkovački gradonačelnik pitao nas je koja je tema pa nam na odgovor spustio slušalicu. Jako oholo.

B.S.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara