Hrvatski pomorci na talijanskim brodovima mogli bi ostati bez posla

SPORAZUM o socijalnom osiguranju između Italije i Hrvatske koji je stupio na snagu 1. studenoga hrvatskim pomorcima na brodovima pod talijanskom zastavom osigurava ista prava kao i talijanskim, a budući da Italija subvencionira mirovinska izdvajanja svojim pomorcima to bi rad hrvatskih mogao postati skuplji i manje konkurentan, pa Sindikat pomoraca Hrvatske strahuje za sudbinu oko 600 hrvatskih pomoraca.

Dopredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro smatra da je izgledno da talijanske kompanije čiji brodovi plove pod talijanskom zastavom više ne sklapaju ugovore s pomorcima iz Hrvatske. Po njegovim riječima prve najave iskrcavanja hrvatskih pomoraca već su prispjele.

Primjenom sporazuma talijanske će kompanije imati iste obveze prema talijanskim i hrvatskim pomorcima. Talijanska država sufinancira mirovinska izdvajanja za svoje pomorce, a subvencije se ne primjenjuju na strane državljane pa bi cijena rada hrvatskih pomoraca mogla biti veća, rekao je Brazzoduro.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na brodovima pod talijanskom zastavom plovi oko 600 Hrvata. Dio tih brodova registriran je u talijanskom nacionalnom upisniku brodova, dio u međunarodnom upisniku u Italiji, a sporazum bi se primjenjivao u oba slučaja. U SPH smatraju da se ne smije stvarati razlika u cijeni rada te da se to može riješiti tako da se pri obračunu plaća hrvatskih pomoraca primjenjuju hrvatski zakoni, odnosno obveza uplata u hrvatske, a ne talijanske mirovinske fondove. Brazzoduro drži da bi takve odredbe imale višestruke učinke jer dio hrvatskih pomoraca više ne bi sam odlučivao hoće li uplaćivati novac u hrvatske obvezne mirovinske fondove, njihov bi rad bio konkurentniji i najvažnije - zadržali bi posao.

SPH je uputio prijedlog Ministarstvu rada i socijalne skrbi da od talijanske strane zatraži službeno tumačenje sporazuma te da se na toj osnovi razmotri hoće li i koliko rad hrvatskih pomoraca biti skuplji. Ako talijanska strana potvrdi da će to biti neizbježno, hrvatska bi strana trebala predložiti izmjenu sporazuma i uvrštenje prijedloga sindikata, drže u sindikatu.

Brazzoduro navodi da u Hrvatskoj ne postoji točna baza podataka o pomorcima, da zapošljavanje pomoraca u nas nije kvalitetno uređeno, a pomorci na stranim brodovima nisu obvezni uplaćivati mirovinsko osiguranje te da sve to, kao i u ovom slučaju, ima negativne učinke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara