Hrvatski poslovnjaci na radnom mjestu mjesečno provedu pet i pol sati pušeći

SVOJE radno vrijeme 34 posto hrvatskih poslovnih ljudi prekida pušačkim pauzama koje traju do 15 minuta, što mjesečno iznosi pet i pol sati, a čak 23 posto njih popuši dnevno od jedne do dvije kutije cigareta.

Radi se o rezultatima istraživanja časopisa Poslovni savjetnik u suradnji s konzultantskom tvrtkom Proago. Na pitanja su mailom odgovorila 352 hrvatska poslovnjaka, a daljnje istraživanje se odnosilo na onih 37 posto koji su se deklarirali pušačima.

Čak 33 posto puši već dvadeset godina

Oko 63 posto hrvatskih poslovnjaka izjasnilo da su nepušači, a 37 posto ih se deklariralo kao pušači. Većina ispitanih pušača ima dugi pušački staž, čak 33 posto ih puši više od 20 godina, a isto toliko ispitanika puši između 10 i 20 godina. Njih 28 posto od 5 do 10 godina, 5 posto između jedne i dvije godine, a novih pušača koji su s konzumacijom cigareta počeli unatrag godine dana je svega 1 posto.

Većina ispitanika pušača, 40 posto, je odgovorilo da dnevno popuše jednu kutiju cigareta. Nešto manji postotak, 34 posto dnevno popuši tek nekoliko cigareta, no zabrinjava poprilično visoki postotak, 23 posto onih koji na dan popuše između jedne i dvije kutije, te 3 posto ispitanika kojima ni dvije kutije dnevno nisu dovoljne da bi zadovoljili svoje pušačke potrebe.

U tvrtki u kojoj rade 18 posto zaposlenih uopće ne smije pušiti, dok 24 posto smije, a 58 posto njih smiju pušiti samo u prostoru određenom za pušenje, što znači da se većina tvrtki pridržava aktualnog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesečno "popuše" pet i pol sati na poslu

Tijekom radnog vremena nikad ne puši 13 posto poslovnih ljudi, 20 posto njih puši ponekad, a većina od 67 posto puši za vrijeme radnog dana.

Radno vrijeme 34 posto ispitanika prekida pušačkim pauzama koje traju do 15 minuta, što mjesečno iznosi pet i pol sati. Od 15 minuta do pola sata za pušenje uzima 24 posto, 11 posto više od pola sata.

Njih 6 posto puši više od jedan sat na radnom mjestu, a 14 posto je onih koji tijekom radnog vremena uopće ne puše.  Najavljeni zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, što naravno podrazumijeva i tvrtke u kojima su zaposleni, 13 posto ispitanika dočekat će uz odluku da prestanu pušiti.

Upornih 38 posto svoju pušačku naviku ne namjeravaju prekidati ni zbog nove zakonske odredbe, dok 49 posto njih još ne zna hoće li s primjenom zakona napustiti svoju dosadašnju ovisnost.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara