Hrvatski pregovarači o screeningu za područje prava intelektualnog vlasništva

HRVATSKA ima relativno visok stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom u poglavlju pravo intelektualnog vlasništva, ali će morati još puno uraditi na provedbenom planu kao i na jačanju društvene svijesti da je intelektualno vlasništvo jednako bilo kojem drugom obliku vlasništva, ističu u ponedjeljak hrvatski pregovarači za to poglavlje.

"Možemo pretpostaviti da će Europska komisija izričito inzistirati na pitanjima provedbe, gdje nas očekuje najveći i najteži posao?, rekao je Siniša Petrović, pregovarač za poglavlje pravo intelektualnog vlasništva za koje je u ponedjeljak započela eksplanatorna faza screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva.

"Postoji visok stupanj usklađenosti zakonodavstva s acquisom, ali ključna je provedba", dodao je Petrović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je 2003. godine temeljito reformirala svoje zakonodavstvo u području prava intelektualnog vlasništva usvajanjem zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji je u velikoj mjeri usklađen s acquisom. Iste godine reformiran je i zakonodavni okvir u području prava industrijskog vlasništva, donošenjem niza novih zakona: zakona o patentu, zakona o industrijskom dizajnu, zakona o žigu, zakona o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga te zakona o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda.

"Još jedan potencijalni problem je niska razina svijesti da je intelektualno vlasništvo jednako bilo kojem drugom obliku vlasništva, to jest ako se nečije djelo uzme bez njegova dopuštenja da je to krađa isto kao i krađa automobila", ističe voditelj radne skupine za to poglavlje Igor Gliha.

Hrvatska će se u predstojećem razdoblju trebati usredotočiti na jačanje kapaciteta za provedbu tih zakona kada je riječ o borbi protiv piratstva i krivotvorenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara