Hrvatski prijedlog zakona o sukobu interesa ocijenjen uzornim

HRVATSKI prijedlog zakona o sukobu interesa prihvaćen je na dvodnevnoj međunarodnoj radionici o rješavanju sukoba interesa u Zagrebu kao uzor mnogim susjednim zemljama u tranziciji.

Hrvatska je izabrana za domaćina radionice o rješavanju sukoba interesa jer je među prvim tranzicijskim zemljama pokrenula inicijativu za donošenje takovog zakona, iako su je u međuvremenu pretekle zemlje koje su za njom značajno zaostajale.

Primjer Hrvatske je na radionici, na kojoj su sudjelovali predstavnici 11 zemalja jugoistočne Europe, istaknut kao dobar primjer, ali i kao upozorenje o opasnim otporima nužnim promjenama zbog kojih zakon još nije donesen.

Ocjenjeno je da su Bugarska, Rumunjska i Estonija učinile ozbiljne napore u zakonodavnom reguliranju otkrivanja i suzbijanja sukoba interesa. Italija i Slovačka u tome zastaju, a Makedonija, Srbija i Albanija tek pripremaju takve akte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska rješenja osnovnih principa ponašanja dužnosnika, predviđeni postupak prijavljivanja mogućeg sukoba interesa i rješavanje postojećih, sustav odmjerenih kazni, položaj i sustav povjerenstva za suzbijanje sukoba interesa pohvaljena su i preporučena drugim državama.

Sudionici radionice s odobravanjem su primili jučerašnje obećanje ministrice pravosuđa Ingrid Antičević Marinović da će Hrvatska uskoro usvojiti zakon o sukobu interesa.

Od saborskih zastupnika pozvanih na međunarodnu radionicu skupu su se odzvali samo Tonči Tadić (HSP) i Jozo Radoš (Libra).

Dvodnevnu međunarodnu radionicu "Rješavanje konflikta interesa - od politike do prakse" organizirali su Ministarstvo pravosuđa i Europska organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u okviru Inicijative za suzbijanje korupcije Pakta o stabilnosti, odnosno Projekta dobrog upravljanja.

Sudionici radionice bili su predstavnici vlada i civilnog društva članica Inicijative za suzbijanje korupcije Pakta o stabilnosti, OECD-a i drugih međunarodnih organizacija i nevladinih udruga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara