Hrvatski ribari o poskupljenju goriva: Netko u Vladi trebao bi izračunati kako će ribari dalje egzistirati

"CIJENE naftnih derivata u Hrvatskoj još su uvijek među najnižima u Europi", kazao je za HRT potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Vlada zasad nema nikakvih reakcija na nova poskupljenja cijena goriva zahvaljujući kojima je cijena dizela u Hrvatskoj po prvi put premašila cijenu benzina. "To je nešto što se događa u velikom broju zemalja koje se snabdijevaju na tržištu Mediterana", tvrdi Polančec.

Na tom je mediteranskom tržištu dizel već neko vrijeme skuplji od benzina, a stručnjaci tvrde kako je problem u povećanoj potrošnji dizelskih goriva kojih na tržištu ima sve manje, pa Bojan Vinek iz Ine tako ističe kako je u brojnim europskim zemljama dizel skuplji od benzina, što se u Hrvatskoj dosad nije događalo zbog niže trošarine na dizelska goriva.

Trošarina na dizel je, naime, do prošlog tjedna iznosila jednu kunu, a na benzin 1,65 kuna. Ukoliko cijena dizela nastavi rasti, Hrvatsku čekaju nova poskupljenja, a Polančec tvrdi kako Vlada u tom slučaju može samo utjecati na cijene, "najvjerojatnije kroz trošarine". No, dolaskom proljeća i viših temperatura potrošnja dizela bi se, prema procjenama stručnjaka, trebala smanjiti nakon čega će pasti i cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome se zdušno nadaju svi hrvatski vozači, kao i prijevoznici, te ribari. "Cestovni će prijevoznici razmotriti trebaju li podići cijene prijevoza. To će za sobom povući i poskupljenja svih proizvoda koji su direktno vezani za prijevoz", kazao je Dragutin Kranjčec iz Udruge cestovnih prijevoznika Hrvatske.

U sličnoj su situaciji i ribari za koje je ovo, nakon ZERP-a, još jedan ogroman udarac. "Netko u hrvatskoj Vladi trebao bi se napokon pozabaviti matematikom i izračunati po kojoj bi formuli hrvatski ribari trebali dalje egzistirati. Netko mora shvatiti da postoje ljudi koji su na kreditima, kojima su kuće i domovi na hipoteci", kazao je za HRT predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Petar Baranović.

J.C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara