Hrvatski sabor dobiva pravilnik o javnosti rada

PRAVILNIK o javnosti rada Hrvatskog Sabora i njegovih radnih tijela na koji se čeka već desetak godina, zapravo će samo formalizirati postojeću praksu, tumače danas u Saboru.

Taj dokument što ga je predložilo saborsko Predsjedništvo ozakonjuje već prisutnu praksu u pogledu organiziranih posjeta građana, saborskih prijenosa, akreditiranja novinara itd.

Građani koji organizirano žele posjetiti Sabor to mogu učiniti samo u grupi do najviše 50 osoba, a najaviti se moraju pet dana ranije.

Osim pasa vodiča slijepih osoba, druge životinje ne mogu u Sabor.

Novinarima ostaje obveza akreditiranja, s tim da bi im u roku od 30 dana od dana stupnja na snagu pravilnika, tajnik Sabora trebao izdati nove akreditacije, odnosno registracijske kartice.

To bi, kako se doznaje, trebalo uvesti reda u akreditiranje, jer je sada na popisu akreditiranih nekoliko stotina osoba od kojih mnoge više ne dolaze u Sabor, a neke su posve izvan novinarskih voda.

Tajnik Sabora akreditacije će izdavati i stranim novinarima, s tim da će prije pribaviti mišljenje Ministarstva vanjskih poslova.

Do sada su, kažu u Saboru, strani novinari u zgradu ulazili temeljem akreditacije koju im je izdavalo Ministarstvo.

Prijedlog pravilnika naći će se pred Hrvatskim saborom na novoj, 14. sjednici koja počinje idući tjedan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara