Hrvatski sabor donio novi zakon o obveznim odnosima

Hrvatski sabor donio je danas novi Zakon o obveznim odnosima, jedan od važnijih za rad hrvatskoga pravosuđa i gospodarstva.

Najvažnije novine zakona, koji se pripremao desetak godina, jesu uređenje prava osobnosti te zateznih i ugovornih kamata.

Fizička i pravna osoba imaju pravo na zaštitu svojih prava osobnosti, primjerice prava na život, ugled, čast, privatnost.

Zakonske zatezne i ugovorne kamate vezuju se uz eskontnu stopu HNB-a, a te bi odredbe na snagu stupile 2008., dvije godine nakon što na snagu stupi sam zakon (početkom 2006.).

Sabor je izmijenio Zakon o USKOK-u i tom Uredu osigurao potpunu i nedvojbenu nadležnost u kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcijskim kaznenim djelima.

Važan je dio proširenje ovlasti u pogledu bankarske tajne, tj. uvida u bankovne račune osoba čije su transakcije sumnjive.

Podaci o takvim transakcijama Uredu će omogućiti brže postupanje kod izvida kaznenih djela, a tom je odredbom dana mogućnost i istražnom sucu da postavi zahtjev kada banka odbije postupiti po zahtjevu Ureda. Propisano je i kažnjavanje banaka za slučaj odbijanja postupanja po zahtjevu USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sabor je prihvatio izmjene u zakonima o zaštiti od požara, o poticanju ulaganja, o priznavanju svojti šumskog drveća i grmlja.

Rješavanje aktualnog spora između Hrvatskih pošti i kurirskih službi oko dostave malih pošiljaka, odgodio je do daljnjega jer je izmjene Zakona o pošti koje to trebaju urediti poslao u drugo čitanje.

HSP-ov prijedlog da se rezolucijom utvrde načela o pregovorima sa Slovenijom nije dobio zastupničku podršku.

Istu sudbinu doživjeli su i zakonski prijedlozi što su ih predložili oporbeni zastupnici i njihovi klubovi.

Dodatna usuglašavanja 'proći' će zaključci o konačnom Izvješću o reviziji pretvorbe i privatizacije, deklaracija o zaštiti osoba s invaliditetom, kao i prijedlog Slavena Letice da se u hrvatski pravni sustav uvede institucija pravobranitelja za hrvatske iseljenike i povratnike.

Sabor je danas završio 12. sjednicu, a nova, 13., krenut će 9. ožujka, najavio je predsjednik Vladimir Šeks.

(Hina) xbn/xum ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara