Hrvatski sabor: Još nisu raščišćene sve dvojbe o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina

NI NAKON još jednog kruga dogovora predstavnici klubova zastupnika u Hrvatskom saboru nisu večeras uspjeli raščistiti sve dvojbe o konačnom tekstu novog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o kojemu sutra treba raspravljati Hrvatski sabor.

Predstavnici klubova zastupnika vladajuće koalicije, oporbe i manjina za sutra su najavili još jedan sastanak koji bi, vjeruju, trebao donijeti konačan dogovor o zakonu čiji je prvi prijedlog Sabor raspravio još ljetos.

Sporan je ostao način izbora i broj predstavnika srpske manjine u Hrvatskom saboru.

´Upitno je ostalo pitanje primjene nefiksne kvote i u isto vrijeme određivanje najmanjeg i najvećeg broja manjinskih zastupnika u Saboru´, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Mato Arlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Arlović kaže da postoji mogućnost da se dođe do kompromisa na način da se (u Ustavnom zakonu) propiše da nacionalne manjine, koje čine više od 1,5 posto stanovništva, imaju pravo izabrati najmanje jednog, a najviše tri zastupnika u skladu s izbornim zakonom.

Dodao je da ´time praktički nema potrebe na ovom mjestu (u Ustavnom zakonu) otvarati raspravu o nefiksnoj kvoti´.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina Furio Radin izjavio je kako se ´ostaje na stajalištu Odbora za ljudska prava, a to je primjena nefiksne kvote bez ograničenja (broja zastupnika)´, te je dodao da to ´nije pitanje broja zastupnika nego principa´.

´Nije nam jasna fiksna nefiksnost´, kazao je Radin, napominjući da se ´još mora razgovarati sa srpskim zastupnikom i predstavnicima Srba jer se to njih tiče´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara