Hrvatski Sabor: Još uvijek upitna rasprava o haškim optužnicama

HOĆE li Hrvatski sabor u petak raspravljati o neprihvatljivim kvalifikacijama iz zadnjih haaških optužnica još je neizvjesno, jer tročlana radna skupina koja bi trebala pripremiti zaključke za raspravu za sada nije na tragu dogovora, a sudeći po izjavama nekih članova te skupine dogovor se neće ni postići.

"Nema šanse, nismo ništa napravili", izjavio je danas HSP-ov član radne skupine Miroslav Rožić, odgovarajući na pitanje novinara hoće li o haaškim optužnicama Sabor raspravljati u petak.

Uz Rožića, u radnoj su skupini HDZ-ovac Luka Bebić i HSS-ovac Zlatko Tomčić.

Rožić je rekao da je HSS predložio zaključke koji su prihvatljivi HDZ-u, no ne i HSP-u, koji je pripremio vlastite, po njemu znatno konkretnije od kojih, kaže, ne žele odustati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS u svom prijedlogu zaključaka naglašava da je Vlada dužna na suradnju s Haškim sudom, u okviru koje treba iskoristiti sve pravne instrumente kako bi osporila neutemeljene kvalifikacije, poput one o udruživanju bivšeg hrvatskog državnog i vojnog vrha u zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja.

Ističe se i nužnost diplomatske aktivnosti pred Vijećem sigurnosti UN-a, radi "sve učestalijih neprihvatljivih političkih kvalifikacija". Hrvatskom pravosuđu poručuje se da treba intenzivirati procesuiranje pojedinih ratnih zločina.

Zaključci što ih predlaže HSP predviđaju, pak, konkretne rokove u kojima bi Vlada morala od Vijeća sigurnosti zatražiti da se izjasni, jesu li vojno-redarstvene akcije "Bljesak" i "Oluja" bile u skladu s Poveljom UN-a, odnosno je li Hrvatska, kao članica UN-a, imala pravo oslobađati svoj teritorij.

Od Vlade HSP traži i da u roku od 30 dana ustroji stručni tim koji bi prikupio vojnu dokumentaciju za svjedočenje i zastupanje Hrvatske pred Haaškim sudom, a traže i žurno osnivanje memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara