Hrvatski sabor: Ministar Mimica o odgovorima na 4560 pitanja EU

VLADA je pripremila opsežne odgovore na 4560 pitanja EU, na temelju kojih će Europska komisija dati ocjenu o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU, što se očekuje do travnja 2004., istaknuo je danas u Hrvatskom saboru ministar za europske integracije Neven Mimica.

Ministar je dodao da je Vlada pripremila vrlo sadržajan, detaljan i stručan pregled svih aspekata rada i života u Hrvatskoj, njezinih državnih struktura, temeljnih razvojnih politika, reformi koje su u tijeku, te razinu sadašnje usklađenosti RH sa standardima i kriterijima EU.

Nakon što su pitanja EU u srpnju predana hrvatskoj Vladi, na odgovorima je radilo 350 stručnjaka, rekao je Mimica.

Podsjetio je da će tekst odgovora premijer Ivica Račan u četvrtak u Bruxellesu predati predsjedniku Europske komisije Romanu Prodiju.

Dodao je da u engleskoj verziji tekst sadrži više od tri tisuće stranica i četiri tisuće dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Javnosti će taj dokument biti dostupan u petak na web stranici Ministarstva za europske integracije, najavio je Mimica.

Istaknuo je da Vlada do sada taj tekst nije stavila na uvid javnosti, na zahtjev Bruxellesa, jer se radi o radnom dokumentu, a takva je praksa, rekao je Mimica, do sada bila poštivana u svim zemljama koje su kandidirale za članstvo u EU.

Saborsku raspravu o odgovorima na pitanja EU zatražio je Hrvatski blok.

Ivić Pašalić je u ime te stranke istaknuo da je sramotno što Sabor, pa ni saborski Odbor za europske integracije, nisu bili uključeni u raspravu o odgovorima koje će Hrvatska uputiti EU.

"Kako se Vlada koja je na odlasku usudila 50 dana prije izbora dati odgovore koji bitno određuju sudbinu Hrvatske, i tko jamči da je trenutni sastav Vlade tako kvalitetan da Vlada može odgovoriti na ta pitanja", upitao je Pašalić.

Sramotnim je ocijenio da Sabor raspravlja o tim odgovorima samo tri dana prije nego što će biti predani Bruxellesu, i to samo o tehničkom dijelu tog dokumenta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara