Hrvatski sabor nastavio popodnevni dio zasjedanja

HRVATSKI sabor popodne je nastavio sjednicu razmatranjem više zakonskih prijedloga po hitnom postupku, među kojima je i Prijedlog zakona o pristupanju Republike Hrvatske srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini CEFTA-i.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić istaknuo je da će taj ugovor omogućiti povećanje robne razmjene Hrvatske sa zemljama CEFTA-e i veću zastupljenost hrvatskih proizvođača na srednjoeuropskom tržištu. Članstvo u CEFTA-i trebalo bi pogodovati lakšem i bržem ulasku Hrvatske u Europsku uniju, naglasio je.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Dragica Zgrebec je rekla da će taj ugovor zamijeniti dosadašnje sporazume koje je Hrvatska imala sa članicama CEFTA-e (osim Rumunjske). Napomenula je da je Hrvatska propustila priliku ranije pristupiti CEFTA-i kada još nije bilo potrebno ispuniti preduvjete, kao što su članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, te podnošenje zahtjeva za prijam u članstvo EU-a.

U popodnevnom dijelu sjednice zastupnici trebaju razmotriti i Prijedlog zakona o potvrđivanju izmjena i dopuna trgovinskih odredaba Ugovora o energetskoj povelji, Prijedlog zakona o potvrđivanju građanske konvencije o korupciji, te Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između Republike Hrvatske i malezijske vlade o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja poreza na dohodak.

Nadalje, na dnevnom je redu i Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između Vlade RH i mađarske vlade o predaji i prihvatu osoba koje nezakonito borave na njihovim državnim područjima, te Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i Republike Makedonije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara