Hrvatski sabor o paketu zdravstvenih zakona

HRVATSKI sabor danas je 21. sjednicu nastavio raspravom o paketu zdravstvenih zakona - konačni prijedlozi zakona o obveznom i o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, o zaštiti zdravlja na radu, te izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić uvodno je iznio novine u zakonima u odnosu na prvo saborsko čitanje, a jedna od njih, u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, je ta da se vraćaju domovi zdravlja na otocima te se uvodi obveza da osobe do 50 godina starosti svake dvije godine obave sistematske preglede.

Jača se financijska i stručna odgovornost bolnica, predsjednik upravnog vijeća u domu zdravlja morat će imati visoku stručnu spremu, u upravno vijeće ulaze zakupci, dok će stručno vijeće u domu zdravlja davati suglasnost na raspolaganje decentraliziranim sredstvima.

Uvodi se i pravilnik za kategorizaciju medicinske opreme, te otvaraju zakonske mogućnosti za specijalizaciju medicinskih sestara i tehničara.

Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju predviđa novu listu lijekova, sastavljenu na način da se na listi nađe istovrsni jeftiniji lijek, dok bi se skuplji maknuo s liste i moralo bi ga se plaćati - izuzetak bi bili pojedini lijekovi za duševne bolesti, šećernu bolest, epilepsiju, neke zarazne bolesti, neki lijekovi za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Ljubičić tvrdi da se novom listom lijekova jamči uredna opskrba tržišta, skraćenje rokova za opskrbu lijekovima, te veća sigurnost pacijenata da će dobiti lijek koji ima dokazanu prednost pred ostalima.

Zakonom o dopunskom zdravstvenom osiguranju predlaže se da dopunsko osiguranje ostaje u sustavu obveznog osiguranja, s tim da se ne odnosi na lijekove koji, oni na listi, ostaju besplatni.

Zakon o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu predviđa osnivanje posebnog zavoda za zaštitu zdravlja na radu koji će djelovati izvan HZZO-a.

O predloženim zakonima raspravljaju saborski klubovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara