Hrvatski Sabor: Oporba protiv da se novi Zakon o kulturnim vijećima donese po hitnom postupku

SABORSKA oporba danas se usprotivila donošenju novog zakona o kulturnim vijećima u hitnom postupku, ocjenjujući da je riječ o tekstu koji će omogućiti presudan utjecaj politike u odlučivanju u kulturi i, u konačnici, dovesti do privatizacije kulture.

Riječ je o Vladinu prijedlogu, po kojemu bi, umjesto sadašnjih sedam, pri Ministarstvu kulture djelovalo šest kulturnih vijeća. Predloženo je ukidanje Vijeća za arhitekturu i urbanizam, a Vlada je, na prijedlog nadležnih saborskih tijela, odustala od prvotnog prijedloga ukidanja Vijeća za nove medijske kulture.

Predviđeno je i smanjenje broja članova kulturnih vijeća sa sadašnjih sedam na pet, a više ih ne bi imenovala Vlada na prijedlog ministra kulture, nego sam ministar, koji bi imao mogućnost i razriješiti pojedine članove.

Takvom se riješenju oporba protivi, ocjenjujući da je smanjenje broja članova vijeća samo paravan za smjene, te da će ministar u potpunosti kontrolirati članove vijeća, što će, po mišljenju oporbe, dovesti do sužavanja i ukidanja autonomnosti odlučivanja u kulturi.

Oporbeni klubovi usprotivili su se i brisanju obveze ministra da javno obrazloži odluke suprotne odlukama vijeća.

Bivši SDP-ov ministar kulture Antun Vujić priznao je kako rad vijeća, za njegova mandata, "nije bio harmoničan", naglašavajući kako "u kulturi nema slaganja, nije se odlučivalo savršeno, ali se to što se činilo - činilo javno".

Oporba se protivi i predloženoj obvezi osnivanja kuturnih vijeća u gradovima iznad 40.000 stanovnika, upozoravajući da je nejasno kako će se rad tih vijeća financirati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladu su oporbenjaci pozvali da odustane od donošenja zakona u hitnom postupku, te da prijedlog dade na javnu raspravu.

"Žurba u donošenju ovog zakona pokazuje neurozu koja je u području kulture apsolutno nepotrebna" kazao je HSS-ovac Zdenko Haramija.

Suprotnog je mišljenja Klub HDZ-a, u čije je ime Marija Bajt upozorila da je sadašnji, 2,5 godine star zakon, u praksi pokazao niz nedostataka.

"Kulturna vijeća u najvećem dijelu nisu uspjela, već su bila čudna kombinacija nekadašnjih samoupravnih SIZ-ova i pokušaja stvaranja novog pristupa, bez odgovornosti i čvrstog uporišta za donošenje odluka", ocijenila je Bajt.

Upozorila je da su dosadašnji rad vijeća pratili skandali i ostavke članova, čiji zamjenici nikad nisu imenovani. "Ministar je prebacivao odgovornost na kulturna vijeća, a vijeća na ministra, zakon je omogućavao sukob interesa članova vijeća, Nacionalno vijeće za kulturu sastalo se samo jednom i nije ispunilo zakonsku obvezu predlaganja nacionalnog programa kulture", podsjetila je Bajt.

Ocijenila je da će predloženi zakon osigurati promicanje hrvatskoga kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i snažan utjecaj struke na odlučivanje u kulturi.

O raspravljenom zakonu Sabor će glasovati u petak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara