Hrvatski Sabor: Pripreme za konstituirajuću sjednicu

U HRVATSKOM saboru već su počele pripreme za prvu, konstituirajuću sjednicu petog saziva Hrvatskog sabora, koju će, po neslužbenim najavama, predsjednik Republike Stipe Mesić sazvati za 22. prosinca.

Poslijepodne tog dana i dan kasnije - 23. prosinca, Saboru bi program i sastav nove hrvatske vlade trebao predstaviti i glasovanje o povjerenju zatražiti mandatar Ivo Sanader.

U Saboru službeno ne žele govoriti o dnevnom redu sjednice, no, neke su pojedinosti već zadane saborskim Poslovnikom.

Prema tom aktu, do izbora novog predsjednika, sjednicu će privremeno voditi Zlatko Tomčić, predsjednik Sabora iz prethodnog, četvrtog saziva.

Sabor se konstituira izborom predsjednika na sjednici na kojoj mora biti nazočna većina zastupnika, dakle njih 77.

Uz predsjednika, Sabor će 22. prosinca izabrati i Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), a može, no i ne mora, izabrati i svoje potpredsjednike (od dva do pet), tajnika i zamjenika tajnika te Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Formiranje tog radnog tijela važno je jer ono predlaže sastav drugih radnih tijela. U ovom slučaju to se, prije svih odnosni na odbore za zakonodavstvo i za Ustav i Poslovnik.

Naime, po neslužbenim informacijama, već za popodne, 22. prosinca bit će sazvana i 2., izvanredna sjednica Božićnog Sabora na čijem bi se dnevnom redu našli zakonski prijedlozi koji Hrvatskoj trebaju osigurati manju Vladu od sadašnje.

Konkretno, novi bi se Sabor trebao očitovati o izmjenama zakona o Vladi, o sustavu državne uprave, te o djelokrugu ministarstava i drugih upravnih organizacija. Prije samog Sabora, mišljenje o njima moraju dati i spomenuti odbori za zakonodavstvo i za Ustav.

Mjesec dana nakon HDZ-ove pobjede na parlamentarnim izborima održanim 23. studenoga, predsjednik te stranke i mandatar za sastav nove Vlade, Ivo Sanader predstavit će članove svoje Vlade, njen program i od zastupnika zatražiti povjerenje.

Time bi trebalo završiti izvanredno zasjedanje, a novi saborski zastupnici na Markovu bi se trgu trebali ponovno naći u redovnoj saborskoj sezoni koja počinje 15. siječnja.

Potvrde li se najave i konstituirajuća sjednica Sabora održi 22. prosinca, bit će to na 13-u obljetnicu Božićnog Ustava što ga je 22. prosinca 1990. donio prvi višestranački Sabor.

Zbog simbolike tog datuma, peti saziv Sabora već je prozvan Božićnim Saborom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara