Hrvatski sabor raspravio prijedlog izmjena zakona o željeznicama

Hrvatski sabor večeras je raspravio prijedlog izmjena Zakona o željeznicama, kojim je, uz ostalo, predviđena jednogodišnja odgoda modernizacije Hrvatskih željeznica (HŽ).

Vlada je predložila da se u modernizaciju HŽ-a, umjesto od 1. siječnja 2005., kako je predviđeno važećim zakonom, krene početkom 2006.

Predloženo je i brisanje odredbe po kojoj bi se modernizacija željeznica dijelom financirala iz trošarina na naftu i naftne derivate od 60 lipa po litri.

Predloženoj odgodi modernizacije HŽ-a žestoko su se usprotivili oporbeni zastupnici, ocjenjujući da bi ona značila odustajanje od jadranske orjentacije Hrvatske, modernizacije luka na Jadranu i riječnih luka u Vukovaru i Osijeku te da bi to bio "udarac" metalurškoj industriji i gospodarstvu uopće.

Radimir Čačić (HNS) ustvrdio je da Vlada odustaje, ne samo od modernizacije, nego i od minimalnih standarda održavanja željezničke infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojašnjenje ministra mora, prometa, turizma i razvitka Božidara Kalmete da se modernizacija željeznica odgađa zbog nedostatka novca, budući da je država na sebe preuzela otplatu 1,5 milijardi kratkoročnog kredita HŽ-a, oporba je odbacila kao "traženje alibija".

U raspravi je upozoreno i da se HŽ, odgodi li se njegova modernizacija, neće moći uklopiti u mrežu europskih željeznica, budući da ne udovoljava europskim standardima.

Hrvatski sabor je večeras bez rasprave "odradio" prijedlog odluke o održavanju vojnih vježbi pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske i SAD-a tijekom ove godine.

Sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je glasovanjem o ranije raspravljenim zakonskim prijedlozima.

(Hina) xibob ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara