Hrvatski Sabor raspravlja o predloženim zakonima o pravu na pristup informacijama

HRVATSKI sabor danas je 37. sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o vladinom i Librinom prijedlogu zakona o pravu na pristup informacijama.

Predloženim zakonima, Vlada je svoj uputila po hitnom postupku, a Libra u prvo čitanje, želi se svim pravnim i fizičkim osobama omogućiti da, u primjerenom roku, dobiju točnu i potpunu informaciju o radu tijela državne uprave.

Izuzetak od prava na informaciju, koje jamči i Opća deklaracija o pravu čovjeka i građanina, bile bi informacije s oznakom državne ili vojne tajne, te one čije bi objavljivanje moglo ugroziti javni red i zdravlje građana.

Budući da u Sabor nije došao predstavnik Vlade, svoj je zakonski prijedlog obrazložio Librin zastupnik Jozo Radoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je da je baš jasno uređeni balans između prava na dostupnost informacijama i izuzetak od tog prva oznaka dobro uređene države.

Zakon regulira jednakost korisnika na pristup informacijama, odgovornost institucija s javnim ovlastima da informiraju zainteresirane građane o informacijama od javnog interesa, te obvezu plasiranja točne, potpune i pravodobne informacije.

Za razliku od vladina prijedloga, Librin sadrži i odredbu po kojoj bi građanima postale dostupne i informacije o postupcima javne nabave.

Predlaže se i obveza vođenja kataloga informacija u svim tijelima državne uprave, koje bi jednom godišnje objavljivala Vlada, a predviđene su i sankcije za dužnosnike i službenike koji bi se oglušili na zahtjev za davanjem informacije.

O vladinom i Librinom zakonskom prijedlogu raspravljaju parlamentarni klubovi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara