Hrvatski sabor: Sanader izložio koncept nove manje Vlade

MANDATAR nove vlade Ivo Sanader poslijepodne je u ime Kluba HDZ-a, Hrvatskom saboru predstavio novi koncept vlade i državne uprave, po kojemu bi se broj ministarstava sa sadašnjih 19 smanjio na 14.

Sadašnjih 19 ministarstava i 20 ministara previše je za zemlju od 4,5 milijuna stanovnika, rekao je Sanader, navodeći da primjerice Njemačka ima 80 milijuna stanovnika i 13 ministarstava.

Sanader je uvjeren da će manji broj ministarstava jamčiti, ne samo uštedu, nego i učinkovitost vlade.

U Konačnom prijedlogu zakona HDZ predlaže ustrojiti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo kulture, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstvo europskih integracija.

Sanader je detaljno obrazložio razloge zbog kojih se išlo na spajanje više resora u jedno ministarstvo, primjerice mora, turizma, prometa i razvitka, koje će, tvrdi, omogućiti bolju koordinaciju tih resora i bolju iskoristivost komparativnih prednosti Hrvatske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilog potrebi spajanja ministarstava naveo je i objedinjavanje resora gospodarstva, rada i poduzetništva. "Tako se više neće događati da se ministri bore za svoje pozicije i gledaju tko je jači, jer je to bio problem i Matešine i Račanove vlade", ocijenio je Sanader.

Istaknuo je da će se u reformi državne uprave iz pravosuđa izdvojiti uprava, te će se osnovati središnji državni ured za upravu koji bi obavljao stručne i administrativne poslove koji se odnose na jedinice lokalne uprave i samouprave, i na područje političkog i izbornog sustava.

Sanader je dodao da se predviđa i osnivanje ureda za razvojnu strategiju, te ureda za e-Hrvatsku - što bi građanima omogućilo da Internetom komuniciraju s javnom upravom, primjerice, u području školstva, zdravstva i gospodarstva.

Pored toga, rekao je Sanader, predlaže se i osnivanje središnjeg ureda za upravljanje državnom imovinom, čiji bi prvi zadatak bio da se formira katastar cijele državne imovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara