Hrvatski sabor sutra nastavlja 11. sjednicu

Pred Hrvatskim saborom, koji sutra nastavlja 11. sjednicu, trebali bi se naći zakoni koje mu je prošli tjedan predložila Vlada.

Među njima je Prijedlog zakona o javnim cestama po kojemu bi se koncesije, primjerice za autoceste i neke objekte, poput tunela, na državnim cestama, ubuduće davale isključivo javnim natječajem.

Do sada su, naime, bez javnog natječaja mogle biti dodjeljene tvrtki koju osnuje Vlada i čiji je jedini dioničar država.

O koncesijama do 33 godine odlučivala bi Vlada, a duljima od toga Hrvatski sabor.

Pred Saborom bi se trebao naći i konačan tekst Pomorskog zakonika u kojemu je, u odnosu na prvo čitanje, najveća novost da bi dozvolu za uplovljavanje stranih brodova s nuklearnim naoružanjem, umjesto ministra obrabne, davala Vlada.

U odnosu na prvo čitanje promijenjene su i odredbe o kabotaži, odnosno prijevozu putnika i roba između domaćih luka - ti bi se poslovi, samo iznimno, dopustili i stranim brodovima i jahtama.

U prvo saborsko čitanje Vlada je prošli tjedan poslala zakonske prijedloge o državnoj službi i o obveznim odnosima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa sutrašnjim radnim danom, Sabor ulazi u šesti radni tjedan.

Dnevni red 11. sjednice više je puta dopunjavan i 'narastao' je na čak 101 točku od kojih su zastupnici odradili njih 70-ak.

Do konca sjednice očekuje ih rasprava o još 30-ak točaka, među kojima značajan dio čine tzv. privatni, odnosno zakoni koje su predložili sami zastupnici, mahom oporbeni.

Tekuća, 11. sjednica treba završiti 15. prosinca, kada u ponoć istječe ustavni rok za redovito jesensko zasjedanje Sabora.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks prošli je tjedan otvorenom ostavio mogućnost da se 11. sjednica zaključi i nekoliko dana prije toga roka.

(Hina) xum/xtr ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara