Hrvatski Sabor sutra o pravu na pristup informacijama

Hrvatski Sabor sutrašnje zasjedanje trebao bi početi objedinjenom raspravom o dva prijedloga zakona o pravu na pristup informacijama, koje su predložili Vlada i Klub Libre.

Namjera je predloženih tekstova omogućiti svim pravnim i fizičkim osobama da u primjerenom roku dođu do informacija o dužnosnicima i službenicima svih tijela državne uprave, o njihovu radu, dokumentima koje donose te o trošenju proračunskih sredstava.

Izuzetak bi bile informacije s oznakom vojne ili državne tajne, te one čije bi objavljivanje moglo ugroziti javni red i zdravlje građana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od vladina prijedloga, Librin sadrži i odredbu po kojoj bi građanima postale dostupne i informacije o postupcima javne nabave.

Predlaže se i obveza vođenja kataloga informacija u svim tijelima državne uprave, koji bi jednom godišnje objavljivala Vlada, a predviđene su i sankcije za dužnosnike i službenike koji bi se oglušili na zahtjev za davanjem informacije.

Hrvatski sabor bi sutra, na kraju trećega tjedna 37. sjednice, trebao razmotriti i konačne prijedloge dopuna Zakona o zaštiti osobnih podataka, te zakona o boravišnoj pristojbi, članarinama, turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara