Hrvatski Sabor: Vlada predložila novi Zakon o pomilovanju

VLADA predlaže novi zakon o pomilovanju kako bi se sudovi rasteretili dodatna posla zaprimanja molba za pomilovanje, koje bi po predloženu zakonu zaprimalo Ministarstvo pravosuđa, istaknuo je danas, predstavljajući saborskim zastupnicima Vladin prijedlog zakona, zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač.

O pomilovanju bi u skladu s ustavnim ovlastima i nadalje odlučivao predsjednik države, ali bi po novom zakonu svaka njegova odluka o pomilovanju bila objavljena u "Narodnim novinama" kako bi i te predsjednikove odluke mogle biti pod javnim nadzorom.

U raspravi o zakonskom prijedlogu, koji je u Hrvatskom saboru u prvom čitanju, Klub SDP-a podupro je Vladin prijedlog.

Klub Libre izrazio je sumnju glede mogućnosti da predsjednik države može promijeniti sudsku odluku, no i Libra podsjeća da predsjednik po Ustavu ima pravo na odluku o pomilovanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub HSLS-a predlaže da se propišu uvjeti kad predsjednik države može ili ne može odlučiti o pomilovanju. HSLS drži da pomilovanja ne bi smjelo biti za kažnjivo djelo preprodaje droge.

Klub HSS-a smatra da odluku o pomilovanju treba smatrati činom milosti predsjednika države te da ne treba određivati uvjete za pomilovanje, to više što predsjednik to može činiti i po sadašnjem zakonu koji je na snazi od 1993.

Klub HDZ-a navodi da je institut predsjedničkog pomilovanja "relikt" koji se provlači ustavima demokratskih europskih država te da je tako bilo i u Hrvatskoj od 1993., a i prije toga, za vrijeme bivše SFRJ.

Očitovanjem zastupničkih klubova o Vladinu prijedlogu zakona o pomilovanju u prvom čitanju Hrvatski sabor završio je današnju sjednicu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara