Hrvatski sabor zaključio ovogodišnje zasjedanje

Hrvatski sabor zaključio ovogodišnje zasjedanje

GLASOVANJEM o ranije raspravljenim zakonima Hrvatski je sabor večeras, nakon šest tjedana, zaključio tekuću, 11. sjednicu, a s njom i ovogodišnje redovito zasjedanje.

Prije glasovanja saborski su zastupnici prihvatili HSP-ov prijedlog da se 11. sjednica večeras zaključi iako nisu iscrpljene sve točke dnevnog reda, koje će se prenijeti na iduću sjednicu.

Osim zastupnika HSP-a, glasovanju ponovno nije bila nazočna oporba.

Uz ocjenu da je situacija u sabornici, bez najvećeg dijela oporbe, nepodnošljiva, čelnik HSP-a Anto Đapić pozvao je HDZ i njegove koalicijske partnere da se do zakazivanja iduće sjednice pokušaju dogovoriti s oporbom kako bi se parlamentarna kriza uspješno prevladala.

Najavio je da, ako se ne postigne kompromis do konca predsjedničke kampanje, ni HSP neće sudjelovati u saborskom glasovanju.

Hrvatski sabor je donio Pomorski zakonik po kojemu će dozvolu za uplovljavanje stranih brodova s nuklearnim naoružanjem, umjesto ministra obrane, davati Vlada, uz prethodno mišljenje Nacionalne agencije za atomsku energiju.

Pomorci u međunarodnoj plovidbi, prije ukrcaja na brod, morat će imati s poslodavcem potpisan ugovor o radu, a poslodavac ih mora prijaviti za plaćanje obveznih doprinosa, koje će sami plaćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Donesen je i Zakon o javnim cestama po kojemu se koncesije, primjerice za autoceste i neke objekte, poput tunela, na državnim cestama ubuduće mogu davati isključivo javnim natječajem. O koncesijama do 33 godine odlučivat će Vlada, a o onima duljima od toga Hrvatski sabor.

Donesen je i Zakon o klasifikaciji neobrađenog drva, kojim se, po uzoru na pravne stečevine EU-a, uređuje klasificiranje, te prodaja i izvoz drvne građe.

Sabor je dao suglasnost za potvrđivanje programa razgradnje nuklearke Krško i odlaganja radioaktivnog otpada te istrošenog nuklearnog goriva.

U drugo saborsko čitanje upućeni su prijedlozi zakona o obveznim odnosima te o državnoj službi, a istražnom povjerenstvu za "Viktor Lenac" dano je još mjesec i pol dana za istragu o okolnostima izdavanja državnih jamstava kreditorima tog riječkog brodogradilišta.

Kod glasovanja o predloženom Zakonu o lovstvu u sabornici se izgubio kvorum, pa o tom, kao ni o HSP-ovim prijedlozima da Hrvatska istupi iz projekta Družba Adria te da se osnuje povjerenstvo koje bi istražilo curenje transkripata iz Ureda predsjednika, Sabor nije glasovao.

Nezadovoljan što Sabor nije glasovao o HSP-ovim prijedlozima, Đapić je prozvao HDZ-ovce da namjerno "eskiviraju" glasovanje te im poručio da će im to zapamtiti.

Zbog nedostatka kvoruma Sabor nije glasovao ni o predloženoj dopuni Zakona o političkim strankama, kojim se proračunski novac namijenjen financiranju političkih stranaka kani rasporediti i na nezavisne te zastupnike nacionalnih manjina.

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, koji se u popodnevnoj raspravi usprotivio tom prijedlogu, prigovorio je da njegov klub o toj dopuni nitko nije konzultirao, te je zaprijetio da SDSS-ovci, ne odgodi li se, neće sudjelovati u glasovanju.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara