Hrvatski sabor završio zasjedanje raspravom o "zlatnom grbu"

Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o prestanku valjanosti Zakona o priznanju Hrvatskog sabora "Zlatni grb".

Predloženo ukidanje saborskoga priznanja poduprla je većina klubova, a usprotivila mu se Ljubica Lalić, upozorivši u ime Kluba HSS-a da je riječ o priznanju za poseban prinos razvoju parlamentarizma, demokracije i snošljivosti.

"Ukidanje tog priznanja odaslalo bi krivu poruku da nam nije bitna snošljivost", ocijenila je Lalić, predlažući da se ukine novčani dio nagrade, a da Sabor i dalje dodjeljuje plaketu.

Zastupnici su se u raspravi složili da su zasluge prošlogodišnjih dobitnika Vlatka Pavletića i Baltazara Jalšovca neupitne, ali da je dodjela novčanog dijela priznanja od 100.000 kuna, zbog lošega gospodarskog stanja u državi, bila loše primljena u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks (HDZ) naglasio je da saborski Poslovnik predviđa mogućnost dodjele saborskih priznanja za poseban doprinos državnim interesima, a kako je kazao, "zalaganje za parlamentarizam i snošljivost svakako je u interesu države".

Sabor je danas završio raspravu i o prijedlogu zakona o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i njihovu uništenju, koji su klubovi jednodušno poduprli.

Šestu sjednicu Sabor nastavlja sutra.

(Hina) xibob yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara