Hrvatski savez slijepih: sastanak sa saborskim zastupnicima

Položaj slijepih osoba iz dana u dan se pogoršava, čemu pridonose neprimjereni iznosi naknada za tuđu njegu i pomoć te neprovođenje Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom za što nisu doneseni provedbeni akti, istaknuto je na današnjem sastanku Hrvatskoga saveza slijepih i Udruge slijepih Zagreb sa saborskim zastupnicima na čelu s potpredsjednicom Hrvatskog sabora Vesnom Pusić.

Na sastanak na koji su bili pozvani svi zastupnici izabrani na području Zagreba i Zagrebačke županije, njih 30-ak, odazvalo se svega petero oporbenih zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a i Libre.

Oni su podržali prijedlog Saveza slijepih da naknade za slijepe osobe trebaju biti iste, bez obzira na razloge invalidnosti, te su se obvezali da će predložiti izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kako bi naknade iznosile 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj.

Pusić je upozorila da takav prijedlog predviđa dodatnih 50 milijuna kuna iz državnog proračuna pa će, budući da oporba ne može odlučivati o sudbini tog prijedloga, trebati veliki pritisak udruga slijepih na vlast.

Tajnica Hrvatskog saveza slijepih Marija Mustać upozorila je da u Zagrebu na posao čeka 30 radno osposobljenih slijepih osoba koji zbog zabrane zapošljavanja u državnim službama ne mogu naći posao. Dodala je i kako su prilikom otpuštanja radnika uvijek prve na redu osobe s invaliditetom, koje nakon godine dana na Zavodu za zapošljavanje ostaju bez ikakvih sredstava i mogućnosti novog zaposlenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici slijepih bili su kritični i zbog neprovođenja novog Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom koji je usvojen 2002. godine, a do danas nisu doneseni njegovi provedbeni akti.

Tim je zakonom predviđeno osnivanje fonda za osposobljavanje invalida za određena radna mjesta, koji je ove godine trebao raspolagati s 20 milijuna kuna.

Zastupnica SDP-a i bivša potpredsjednica Vlade Željka Antunović ustvrdila je da je za neprovođenje zakona za vrijeme prethodne vlasti kriva bila sporost administracije a ne nepostojanje političke volje.

Tajnik Saveza slijepih Ivica Robić rekao je kako je uslijed nedostatka političke volje provedbu zakona kočila izvršna vlast, dok je novoj vlasti trebalo šest mjeseci da utvrdi spada li problematika slijepih u zdravstvo ili socijalnu skrb.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara