hrvatski speleolozi nezadovoljni zakonom o zaštiti prirode

Hrvatski speleolozi nezadovoljni su Zakonom o zaštiti prirode, koji je stupio na snagu krajem listopada ove godine, te najavljuju da će zatražiti njegove izmjene. L

Na tradicionalnom godišnjem Skupu speleologa Hrvatske, koji se održava u Starom gradu Ozlju od 14. do 17. studenog 2003., istaknuto je kako je taj zakon u speleološkom aspektu neprovodiv, te da speleologe stavlja u "nemoguć položaj".

Primjerice, rečeno je, prema jednom članku Zakona o zaštiti prirode, istraživači speleoloških objekata dužni su nadležnom tijelu podnijet izvješće najkasnije tjedan dana po završetku istraživanja, što speleolozi smatraju nemogućim. Ocjenjuju da je takvu odredbu mogao donijeti samo onaj tko nikada nije bio u špilji.

Također, speleolozi smatraju da ih zakon "vrijeđa" i stavlja u isti položaj s onima koji ne skrbe o speleološkim vrijednostima Hrvatske, pa čak i onima koji bacaju smeće u jame, iako je, kako kažu, zakonodavac sve što je doznao o špiljama doznao od speleologa.

Hrvatski speleolozi su se požalili i da zakonodavac nije uvažio njihove prijedloge i primjedbe na onaj dio Zakona o zaštiti prirode koji se odnosi na speleološke specifičnosti.

Na godišnjem Skupu speleologa Hrvatske u Ozlju - u organizaciji Speleološkog društva Karlovac, Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatskog speleološkog saveza - kroz predavanja uz dijapozitive ili video snimke, izložbene panoe i štandove s literaturom i opremom, speleološke udruge iz cijele Hrvatske predstavljaju svoju djelatnost. Kao gosti sudjeluju speleolozi iz Bosne i Hercegovine.

U Hrvatskoj ima oko osam tisuća speleoloških objekata. Špilje se smatraju jednim od najzanimljivijih fenomena hrvatskoga krša, koji u svjetskim razmjerima slovi kao "školski primjer" krša.

(Hina) iluc sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara