Hrvatski sportaši prije 22 godine neće moći u inozemstvo; Država suvlasnik klubova?

AKO VLADA prihvati novi Zakon o sportu svi će profesionalni sportaši u Hrvatskoj morati plaćati jedinstveni porez od 35 posto. Zakon  predviđa zabranu prodaje naših sportaša u inozemstvo prije navršenih 22 godine.

Novi Zakon o sportu napisan je u Ministarstvu prosvjete i sporta te bi se pred Vladom trebao naći u četvrtak, piše «Jutarnji list». Namjera autora zakona je da se uvede red u profesionalni sport po uzoru na europske zemlje.

Svi profesionalni sportaši čija primanja prolizale iz ugovora o igranju i ugovora o transferu oporezivat će se po jedinstvenoj stopi od 35 posto. Novom zakonu ne podliježu ugovorene plaće sportskih djelatnika.

 Država suvlasnik Hajduka i Dinama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjenom novog Zakon o sportu svi će se profesionalni sportski klubovi morati transformirati u sportska dionička društva. Transformacija će se morati dogoditi u roku od dvije godine. U tom razdoblju društva će morati imati četiri dioničara, što znači da će dioničar imati najviše 25 posto vlasničkog udjela. Dionice će se iznavati na imena, pa će se znati tko su vlasnici pojedinog kulba.

Sportska dionička društva moći će osnivati domaće, ali i strane pravne i fizičke osobe uz odobrenje nacionalnog sportskog saveza. Dioničari neće moći biti sportski suci, sportski menadžeri niti vlasnici kladionica.

Novim Zakonom o sportu riješit će se i tzv. vjerovnička kriza. Država, državna poduzeća i jedinice lokalne samouprave moći će sva svoja potraživanja prema sportskim klubovima pretvoriti u vlasništvo. Primjenom tog zakona veliki državni dužnici Hajduk i Dinamo promijenili bi vlasničku strukturu, tj država bi postala njihov suvlasnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara